Eșecuri în viață? Învață să le depășești

Eșecuri în viață

Cu toții avem eșecuri în viață. Cum le putem evita ar trebui predate începând cu școala primară. Ba chiar mai mult, eu personal le-aș introduce ca materie principală pentru părinți.

Psihologia eșecului

Din experiența mea personală dar și a oamenilor cu care lucrez, odată înțelese lucrurile, ele se repară mai repede. Eșecul este un partener de cursă lungă care are darul de a sta lângă noi de mici. Este foarte important să știm că nu ne naștem cu el, ci îl învățăm pe parcurs.

Eșecul este un sentiment de neputință amestecat cu lipsa stimei de sine și a unui blocaj pe termen lung. Definiția îmi aparține desigur și am să o explic pe larg.

De ce sentiment de neputință? Simplu, prima întâlnire cu eșecul este în copilăria mică când ”nu suntem în stare”, ”nu suntem cuminți”, ”nu mâncăm tot”, ”nu vrem să dormim singuri”, ”nu vrem să ne jucăm în camera noastră”. 

Copilul mic are nevoie de susținere, încurajare, reguli și confirmare. El trebuie să învețe:

 • că este firesc să greșească, acest lucru face parte din procesul de învățare
 • că are dreptul să aibă opinii, păreri, nevoi specifice vârstei
 • că este ghidat corect de către un adult în spiritul valorilor universale*
 • că este susținut și iubit necondiționat indiferent de greșelile pe care le face în timpul procesului de învățare

*valori universale: nu fac rău, nu îmi fac rău, respect ierarhia corectă în familie, ajut și cer ajutor când mi se cere și am nevoie. 

Citind cele de mai sus, vom înțelege cu ușurință că oamenii nu se nasc și trăiesc în armonie de mici copii, mulți dintre ei învățând eșecul odată cu primii pași.
Atenție!

Am observat la generația tânără de părinți o competitivitate adusă de la birou, acasă la copil. Copilul trebuie să fie, să facă, să execute. Nu este niciodată suficient, nu este niciodată destul, copilul nu este lăsat să fie pur și simplu… copil. El nu trebuie să greșească, să se murdărească, să alerge, să zbiere. Părinții privesc de la înălțimea lor cu asprime și dezaprobare orice abatere a micuțului, devenind profesori excelenți în predarea eșecul. Copilul aflat în asemenea familii, nu se va simți niciodată sigur pe el, va dezvolta mecanisme de apărare și manipulare și evident, la vârstă adultă va avea o viață grea.

Bine de știut!

Cu zeci de ani în urmă, adică în copilăria noastră, copilul era considerat neștiutor, un boț de carne care trebuie șters de caca, hrănit și scos la soare. Grație dezvoltării cercetărilor în domeniul psihologie cortina a căzut. O altă realitate despre universul copiilor ne fascinează și putem concluziona că omuleții ăștia mici au o complexitate psihologică vastă. Colega de breaslă, Alison Gopnik a făcut o cercetare pe subiect și vedeți aici concluziile.

După ce am parcurs puțin copilăria, iată-ne în perioada exact următoare: adolescența.

Vă aduceți aminte de adolescență? Furtuna de hormoni, senzația că nimeni nu te înțelege, lupta cu stima de sine, presiunea părinților și regulile lor exagerate? Ei bine,  o altă perioadă atât de propice pentru a învăța eșecul ca și ploaia pentru recoltă.

Adolescentul are nevoi speciale. Părinții de adolescenți au marea responsabilitate de a modela corect viitorul adult. Miza? una simplă: fericirea copilului tău.

Dacă vreun părinte crede că are altă responsabilitate decât să își învețe copilul ce însemnă fericirea, se înșeală! Nu există eșec mai mare ca părinte decât să îți vezi copilul chinuindu-se în viață, așa cum te-ai chinuit și tu. Însemnă că tu, ca și părinte nu l-ai învățat decât lecțiile propriului tău eșec.

Revenind la nevoile adolescentului, ele sunt următoarele:
 • nevoia de a fi înțeles

Asta însemnă că tu ca și părinte te apropii de el șă îl cunoști și să îl înțelegi. Nu poți? Apelezi la un psiholog care să te ajute. Psihologii sunt excelenți mediatori între adolescent și părinte, găsind de fiecare dată limbajul potrivit pentru a traduce informația din ambele tabere.

 • nevoia de modele

Iarăși, atenție părinți! Modelul trebuie să fie unul pozitiv. Adolecentul nu trebuie să se modeleze după tiparul: ”ce să-i faci mamă, viața e grea”, ”trebuie să faci ce îți cere șeful” (mai ales dacă șeful e razna rău), ”stai în banca ta să nu superi”, ”am stat cu tac-tu/mă-ta să te faci tu mai mare”, ”ne-am sacrificat pentru tine

 • nevoia de experiență

Da, adolescentul are nevoie să experimenteze. Un voluntariat, o tabără, un concurs, o petrecere, toate îl ajută să învețe mai multe despre el, societate și viață.

Sugerez și susțin ideea de voluntariat deoarece modelează foarte frumos empatia, reciprocitatea și responsabilitatea socială. Să nu uităm o clipă că generația aceasta de adolescenți va da următoarea generație de politicieni. Dacă vrem să avem o viață decentă în țara noastră, avem responsbilitatea fiecare dintre noi să educăm generația tânără. Sunt o mulțime de ONG-uri care așteaptă voluntari, fii un părinte responsabil și învață-ți copilul responsabilitate. Cum arată un program de voluntariat găsești aici.

 • nevoia de îndrumare

Adolescentul nu știe ce vrea, și este firesc să fie așa. Ca părinte tu trebuie să-i deschizi cât mai multe obțiuni. Alegerea liceului, mai târziu al facultății se face pe bază de vocație. Sper să existe cât mai puțini părinți care mai merg pe principiul ”fă-te contabil că vei câștiga bine”, ”să fii medic ca și mine”, ”să faci o facultate, nu contează care, dar să ai facultate”. 

În vremurile acestea există soluții pentru orice, așa că nu vreau să aud că nu ai știut ce să faci ca și părinte. Cei de la Yourway fac o treabă grozavă în ceea ce privește testarea vocațională la copii, mai multe informații aici.

Și am ajung la vârsta Maturității

Dacă ai avut răbdare să citești până aici, te felicit! Însemnă că vom face treabă bună împreună.

Am început cu un intro mai lung tocmai să te conștientizez că s-ar putea ca eșecurile pe care le ai să fie rodul modelării din copilărie și adolescență. Și fie vorba între noi, generațiile trecute din lipsa cunoașterii, au făcut ceva greșeli în formarea noastră. Nu judecăm trecutul că nu ne folosește la nimic mai mult decât conștintizarea cauzei.

Care (mai sunt) nevoile omului matur?

Bună întrebare, nu? Aici ne ajută celebra piramidă a lui Maslow ca și punct de reper.

 

Ce observăm? Marea majoritate a oamenilor se concentrează pe primele două nevoi și le ignoră defapt pe cele mai importante. Nebunia de zi cu zi, lipsa de repere, privire de ansamblu, viitorul incert, lipsa educației emoționale, toate fac ca eșecul să joace un rol important în viețile oamenilor.

Societatea nu te vrea nici fericit, nici bogat, nici sănătos! Suntem o societate de consum, trebuie să consumi rate, mâncare, televiziune, adicții, medicamente. Dacă tu nu consumi, alții nu se îmbogățesc. Trebuie să crezi în visul american, în soluții piramidale de îmbogățire rapidă, de ceaiuri miraculoase de slăbit sau metode miraculoase de vindecare. Dacă nu crezi, ei nu câștigă nimic de la tine. Așa că vor face orice, dar orice ca tu să le cumperi povestea.

De aici și eșecul tău!

Învață câteva tehnici de evitare a eșecului

1. Cunoaște-te pe tine însuți!

Asta înseamnă să îți faci o evaluare sau re-evaluare din când în când punându-ți următoarele întrebări:

 • ce îmi place să fac?
 • ce îmi este ușor să fac în fiecare zi?
 • ce mă face să mă simt bine, vesel, încărcat de energie?
 • la ce ar trebui să renunț sau să adaptez ca să bifez toate cele listate mai sus.
2.  Disciplinează-te!

Disciplina este cheia succesului. Fără ea, ne bucurăm doar de momente de motivație pe scurtă durată și intensitate care duc rapid la sentimentul de …eșec. Ca să învățăm să ne disciplinăm trebuie să facem următoarele:

 • stabilim un rezultat final concret, măsurabil
 • urmărim zilnic pașii care ne duc la rezultat
 • eliminăm sabotorii sau dacă nu putem, îi ignorăm cu succes
 • recompensăm fiecare mic pas făcut
 • suntem realiști*

*nu ne punem niciodată obiective nerealiste și nesănătoase. Nu slăbim 25 de kilograme într-o lună, nu alergăm maratoane dintr-o dată, nu intrăm în combinații piramidale în care credem că ne îmbogățim dintr-o dată.

3. Ia-ți un model corect!

Este foarte important să fii obiectiv și să alegi modele corecte în viață. Dacă tu vrei să asculți de aia sau ăla care uită să povestească ce compromisuri a făcut să aibă bani, faimă sau celebritate, îți urez succes. Dacă îți iei model pe tăntița care te învață viața fericită dar ea este puțin obeză și se consolează cu un profiterol când este tristă, te felicit, ai ales prost. Dacă crezi în toți aia de îți vântură banii făcuți ”grămadă” din vânzarea de produse la mii de oameni, succes… Desigur, asta nu însemnă că ei nu au reușit! Defapt te-au convins să te înscrii sau să le cumperi produsul, dar oare tu vei reuși?

 • alege un model autentic
 • fii foarte critic și urmărește ca un detectiv eventualele bullshit-uri din povestea modelului ales
 • urmărește ce face și mai ales cum face
 • vezi să fie cât de cât apropiat de ce ești tu ca personaliate, stil de viață, corp, înălțime, familie, activitate
 • nu copia, doar inspiră-te

Am să închei lungul articol, felicitări dacă ai avut răbdare să-l citești. Cea mai importantă tehnică de a evita eșecurile este: Povestește despre eșecurile tale! Ai curaj să povestești, să ceri ajutor să înveți să nu te mai simți atât de judecat.

Despre mine

Eu am avut eșecuri în dragoste, profesie, viață. Au fost momente în care am eșuat ca fiică, mamă, partener de viață, prieten sau om. Mi-a fost greu, mi-a fost teamă, m-am simțit fără soluție. Am judecat, m-am judecat, m-au judecat. Am plâns, am jelit, am urlat.

Dar! Am învățat să transform eșecurile în succes de viață!. Le-am admis, le-am cercetat proveniența, le-am analizat și am învățat din ele. Am scris articole, am povestit în conferințe sau emisiuni. Am vrut să găsesc o ieșire la lumină și să nu rămân doar cu gustul amar al eșecurilor. Așa am învățat de pildă cum iubesc bărbații. Dacă ești curioasă, îți dăruiesc câteva informații dacă apeși aici.

Eșecul are o nouă definiție: eșecul este acel moment de conștientizare că ceva ce a mers prost, poate să meargă bine de acum înainte!

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three × 1 =