Cum depășești un conflict? Află ce poți face concret, pas cu pas

conflict

Ești în conflict? Săptămâna asta am primit o serie de mesaje care coincideau cumva ca și subiect. Fie că era vorba despre o poveste dintre un bărbat și o femeie, părinții și copii sau povești de la locul de muncă, ele aveau în comun ceva: vorbeau de CONFLICT. Le-am citit pe toate și mi-am dat seama că rădăcina comună a conflictului este abordarea problemei doar dintr-un singur unghi. Unghi de regulă rigid și cu încărcătură toxică.

Așa s-a născut tema aceasta de discuție la care am să invit toți protagoniștii: harta astrală, (click pe harta astrală să afli mai multe), contextul și arhietipurile.

*arhietip = predispoziție înăscută, ereditară.

Este util să știm că din cele mai vechi timpuri omul a fost curios să găsească ”DE CE-ul” și să se armonizeze cu el însuși, ceilalți și natura. Noi așa am evoluat ca specie. Poate că astăzi, mai mult ca oricând, omul are la dispoziție toate informațiile de care are nevoie. Celebra Grădina A Edenului chiar există dacă ai curiozitate pentru informație.

Ce determină un om să intre în conflict cu al om?

Cu toții avem exemple concrete din viața noastră. Poate chiar acum, când citiți, vă aflați într-un conflict deschis, mocnit sau de lungă durată cu cineva.  Conflictele dor, ne lipsesc de energie și la intensități mari, ne îmbolnăvesc.

Eu am învățat să privesc conflictele constructiv. M-a ajutat dezvoltarea personală continuă despre care dacă vrei să știi mai multe dă click aici. Mi-a luat ceva timp să învăt mecanismul dar a meritat din plin. Nu spun că nu mai am conflicte, am, dar am redus enorm tensiunea și durata lor. Din punctul meu de vedere dacă un conflict durează mai mult decât 72 de ore, trebuie să îl pui sub lupă imediat!  

Ce ai de făcut concret?

Analizează cauza

Conflictele sunt ca mingile. Poate tu ai aruncat mingea, poate tu ai prins mingea. Dar ca să poți să fii obiectiv, scapă de minge. Da, știu, este greu. Ești supărat, rănit, nervos, retrăiești de zeci de ori situația, îți reproșezi, te judeci, judeci. Treci pe teren neutru. Fii atent puțin la respirație, când ai constatat că s-a armonizat, neapărat schimbă locul în care te afli. Ridică-te, ieși pe terasă, du-te în altă cameră, orice alt loc decât cel în care a fost conflictul. Și acum, analizează detașat:

  • a fost o situație legată de Ego? Știm cu toții cât de mult ținem la dreptatea noastră și pentru ea, luptăm cu toate armele.
  • am resimțit cumva ziua încarcată? Aici intră în joc harta astrală în care planetele mai vin cu provocări. Este util să îți faci o astrogramă la un astrolog profesionist. Așa vei înțelege mai bine cine și spre ce mergi în viață.
  • mi-a fost atinsă o rană emoțioană? Viața pentru mulți este ca un război. Purtăm răni emoționale nevindecate care se activează în prezență cuvintelor, gesturilor și contextelor.

Pune în balanță

Am să îți spun ceva ce poate sună dur: nu știi niciodată ce îți aduce clipa următoare. Îți poți imagina o situație în care te cerți cu părinți, partenerul de viață, copiii, prietenii, le spui cuvinte grele și peste o oră afli că ei au murit? Realizezi ce povară ai purta în suflet?

Îmi amintesc povestea unui client care certându-se cu mama lui, i-a spus la nervi că mai bine nu ar avea mamă. Câteva ore mai târziu mama lui murea pe o trecere de pietoni, neatentă fiind. Nu pot descrie durerea și sentimentul de vinovăție a omului. I-a fost enorm de greu să se ierte și să își continue viața ca soț și părinte.

Iartă

Dacă stăm puțin să ne gândim, sunt extrem de izolate situațiile în care nu putem ierta. Viața a demonstrat că victimele și-au iertat agresorii, supraviețuitorii, criminalii părinților sau familiei.  Iertarea vine din înțelepciune și cu o eliberare enormă. Numai un om foarte înțelept poate ierta. Numai un om care are capacitatea de a analiza la rece situația poate ierta. Fără iertare, viața băltește în emoții dense.

Învață

Sunt puține lucruri care mi se par sigure dar faptul că putem învăța din orice situație, este unul dintre ele. Viața este făcută să ne adapteze la …viață. Din fiecare situație conflictuală, grea, tristă, învățăm ceva despre noi, despre ceilalți.  Dacă nu ar fi așa, am avea doar un bagaj limitat de exeperiențe și emoții.  Până la urmă prin ce trece orice om de pe planeta Pământ? Sigur se naște, sigur moare. Sigur va simți iubirea, sigur va suferi din iubire. Va minți, va fi mințit. Va părăsi, va fi părăsit. Se va certa, va fi certat, și exemplele continuă. Nimeni nu scapă de viață, așa că este bine să îmbrățișăm fiecare conflict și să învățăm ceva constructiv din el.

Carl Jung spunea atât de frumos:

Cine privește mai întâi în oglinda apei vede mai întâi propria-i imagine. Cine se îndreaptă spre sine însuși riscă să se întâlnească pe sine însuși. Oglinda nu lingușește, ea îl reflectă cu fidelitate pe cel care se uită în ea, acel chip pe care nu-l arătăm niciodată lumii, pentru că îl ascundem cu ajutorul persoanei – masca noastră de actori. Oglinda însă se află dincolo de mască și arată adevăratul chip. ”

Cine suntem noi?

*dă click pe titlu și vizionează un incredibil interviu despre Sine, al lui Carl Jung

Mergem cu toții în viață pe același drum. Toți avem o UMBRĂ. Ea simbolizează partea noastră sălbatică, haosul, latura inconștientă a personalității. Ea este partea pe care o observăm cel mai bine în ceilalți, partea cu care intrăm cel mai ușor în conflict. Avem un COPIL INTERIOR, resursă care se activează indiferent de vârsta pe care o avem și ne dă speranță și renaștere. Avem o MAMĂ, fără de care nu avem viață și fără a cărei prezență resimțim golul imens subtituit prin spiritualitate și credință. Tata, imaginea autorității, ghidul, puterea, sunt adânc înrădăcinate în subconștientul nostru și de multe ori generatoare de conflict. Cu toții avem nevoie de Erou, forța cu care putem lupta împotriva răului nostru. De Persona, cine alta decât masca noastră socială, mască pe care o arătăm altora. Și mai avem nevoie de Anima/Animus, acele părți senzuale și sexuale care ne definesc ori ca bărbați, ori ca femei. Aceștia suntem noi toți! Toți cei care uneori intrăm în conflict.

Acestea fiind zise și scrise, ne propunem o nouă săptămână fără atâtea conflicte?

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 1 =