Cea mai eficientă dietă de slăbit

Cea mai efficienta dieta

Este vară și încep concediile. Nu vi s-a părut că au trecut lunile astea atât de repede? Acum era iarnă, acum ne pregătim pentru concediu. Ceea ce am observat în jurul meu este un subiect de sezon, ”cum să slăbesc pentru costumul de baie” ?Acest subiect pe care aș vrea să îl tratez altfel, așa…mai din unghi psihologic. Până la urmă cu toții (și zic “toți” pentru că și bărbații sunt afectați de kilogramele în plus) vrem cea mai eficientă dietă de slăbit.

Povestea mea

Să nu credeți că pe mine m-a ocolit panica de a avea kilograme în plus. Au mai venit peste mine veri în care atunci când eram pe plajă mai sugeam burta. Și uite așa o vară, încă o vară, de m-am întrebat la un moment dat ce îmi lipsește să nu mai fiu în situația clasică ”suge burta”. Evident că în lipsa formulei secrete, cea mai eficientă dietă de slăbit mă ocolea și eu pe ea, cred. Ceva îmi lipsea și vară după vară îmi promiteam solem că schimb ceva.  Pentru că stau bine cu stima de sine, mă consolam că nu este dracul atât de negru, câteva kilograme nu contează. Însă îmi scăpa esențialul: ce reprezentau acele kilograme în plus. Și de aici începe un alt capitol.

Analiza modului de viață

Pentru a avea eficiență maximă în orice domeniul al vieții, trebuie să analizăm contexte. De exemplu degeabă căutăm cea mai eficeintă dietă de slăbit dacă nu găsim tiparul de viață care ne-a dezechilibrat numărul de kilograme. Un exemplu simplu îmi vine legat de copilărie, etapă în care s-ar fi putut să te obișnuiești să papi tot din farfurie pentru că așa au vrut părinții. Sau să te fi obișnuit cu o viață sedentară.

Apropo de asta, ați observat generațiile noi? Se împart aproape la jumătate între cei care au exces de kilograme și cei care sunt armonioși.

Un alt context de analizat este tipul de alimentație cu care ai fost obișnuit de mic. Știți voi, amestecurile acelea de tocănițe, fripturi, sosuri, toate combinațiile mai puțin sănătoase care fac parte din bucătăria românească. La care se mai adaugă orele de masă. Nerespectarea lor fiind după părerea mea una dintre cauzele kilogramelor în plus.

Peste toate acestea deloc de neglijat este relația emoțională cu mâncarea. Dacă vrei să citești mai multe despre acest subiect găsești aici un subiect interesant legat de foamea emoțională .

Secretul unei diete eficiente de slăbit

Știti voi cum se ascunde cel mai bine un secret? Îl pui la vedere. Așa și cu dieta eficientă de slăbit. Citești zeci de cărți, mergi la nutriționist, faci sport, slăbești, te bucuri un pic și ….te îngrași la loc. Frustrant, nu? Secretul la vedere este disciplina. Din fericire multe dintre dezechilibrele noastre se rezolvă mai întâi cu conștientizare și mai apoi cu multă disciplină. Cred că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că cel mai dificil este să schimbi un obicei înrădăcinat bine în creier. Am găsit un material extraordinar de interesant despre neuroplasticitatea creierului, poate îl găsești util și pentru tine, urmărește-l aici.

Revenind la disciplină, nu trebuie să faci mare lucru decât să îți asumi cei trei pași: conștientizare, planificare, acțiune. 

Constientizarea

Conștientizarea se face foarte simplu. Ține un jurnal timp de o săptămână în care notezi: ce mănânci, la ce oră și cum te simți emoțional referitor la mâncare.

De exemplu: am mâncat dimineața la 8 o banană pe fugă, mă grăbem să nu întârzii.

După ce ai ținut acest jurnal timp de o săptămână vei observa cu ușurință câtă care sunt piedicile reale din calea celei mai eficiente diete de slăbit. Ai să observi că mănânci dezorganizat, mult, sub tensiune nervoasă. Sau poți observa că nu mânânci suficient sau lipsit de valoare nutritivă. Poate îți sare în ochi faptul că mănânci când ești nervos, supărat, trist sau te plictisești.

Planificarea

Planificarea este dificilă, te avertizez. Are o componentă creativă dar și una de disciplină. La această etapă trebuie să începi să te organizezi. Secretul celei mai eficiente diete este să armonizezi nevoia corpului. Corpul tău este o mașinărie perfectă care are nevoie de aer, apă, mâncare, odihnă și emoții pozitive. Fără combinația asta corpul începe să îți arate în felul lui că se simte rău. Te simți obosit, te imbolnăvești, ai stări emoționale oscilante, nu ești mulțumit de tine, de felul în care arăți, de viața pe care o duci. Toate sunt semnale. Ține cont de ele!

Acțiunea

Acțiunea este partea în care începe armonizarea. Odată ce ai mers pe drumul acesta, ai răbdare să treacă cel puțin 21 de zile să te obișnuiești cu noua ta viață. Acțiunea trebuie să cuprindă mese regulate, mișcare și odihnă. Am observat lucrând cu clienții mei că de cele mai multe ori doar armonizând un program, starea lor emoțională s-a îmbunătățit foarte mult.

Bonus

Recunosc, mie îmi place mâncarea! Până să găsesc soluția celei mai eficiente diete de slăbit, gustam din tot ce vedeam apetisant, gurmandă fiind. Mâncam cu plăcere dar amestecam plăcerea cu vinovăția. Cine își dorește o viață din asta? Acum te bucuri, acum te întristezi? Așa că am aplicat absolut tot ce am scris mai sus și acum mănânc liniștită.

Am introdus în viața mea mișcarea. M-am disciplinat să nu treacă o zi în care nu fac ceva pentru corpul meu. Dacă nu mă duc la Pilates Reformer bun și pentru femei și bărbați, merg pe jos la cabinet și înapoi (10.000 pași) sau alerg un pic. Spun un pic pentru că nu prea știu să alerg și am avut nevoie de sfaturile lui Andrei Roșu pe care le regăsiți și voi aici.

Am învățat să mănânc inteligent! Mai precis să combin bine alimentele. Sincer, niciodată nu m-am gândit că pot să mănânc și să slăbesc, dar uite că totul este posibil. Disciplina alimentară și-a spus cuvântul, nu numai că am combinat corect dar am și avut grijă să mânânc trei mese. Astfel a dispărut mâncatul compulsiv și poftele de dulce.

Așa a apărut în viața mea combinații sănătoase ca: salată de legume verzi cu avocado, carne cu ardei iute, somon cu broccoli, supe de legume, fructele de pădure, untul de arahide, etc.

Până la urmă secretul celei mai eficiente diete de slăbit constă în armonizarea vieții de zi cu zi și jonglarea cu toate acele neprevăzute care apar. Dacă introducem dispiciplina și subliniez DISCIPLINĂ în viața noastră, cel puțin jumătate din probleme se rezolvă.

Dacă eu am putut, puteți și voi. Când am avut dificultăți am cerut ajutor, ajutor pe care vi-l ofer la rândul meu și vouă. Scrie-mi ce simți, cu ce te confrunți și poate împreună putem pune la cale un plan de bătaie.

 

 

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 × five =