Cum să fac bani? Cadou de ziua copilului 2019

ziua copilului 2019

Pentru că este 1 Iunie 2019 și sărbătorim Ziua Copilului m-am gândit să vă fac un dar util.

Nouă copiilor ne plac darurile

Acum, la maturitate ne confruntăm cu tot felul de situații din care ieșim cu bine sau nu. Suferim de sindromul ”părinții nu m-au iubit”, ”am avut o copilărie grea”, ”tata a murit sau nu l-am cunoscut”,”nu ne-am descurcat”, ”nu am avut jucării”, ”copiii râdeau de mine”.Vă rog să mă credeți că fenomenul este foarte prezent dar sub aspecte diferite în viețile noastre ca oameni maturi. Desigur a căpătat alte forme dar cumva toate converg către problema zilnică și arzătoare: banii. Puteți citi mai multe pe această temă în acest articol.

Să nu credeți că oamenii care au bani mulți sunt lipsiți de aceleași probleme cu care se confruntă cei care nu-i au. Sufletul doare la fel, poate diferă modalitatea de compensare.

V-am promis un cadou, nu?

Pentru că este un articol cadou, un fel de întâlnire cu psihologul, ca să vă fie util am să vă rog să-l citiți până la capăt. Veți avea nevoie de un pix și o foaie la îndemână. Mai apoi îmi trimiteți comentariile voastre, în privat dacă tema este mult prea intimă. Începem? Nu uitați: azi încă mai este ziua copilului 2019.

O raportare dificilă la bani, din punct de vedere psihologic ne împiedică să ne bucurăm de viață. Este ca și când târâm după noi un pietroi care nu ne lasă să ne bucurăm nici chiar în cele mai frumoase momente. Ce ce împiedică defapt să avem o viață confortabilă material, o energie bună a banilor care circulă între noi și un progres măsurabil? Părerea mea, lipsa de educație financiară care trebuie începută din copilărie. Pentru un început bun, sugerez cartea Copil bogat, copil isteț.Startul financiar în viață”, de Robert Kiyosaki pe care o puteți găsi aici.

Probabil avem cu toții cunoștințe care au trăit în același mediu ca și noi și totuși…ei au avut aparent alte șanse și se descurcă mai bine Ce ne deosebește de ei? La o analiză mai complexă putem constata cu surprindere că dificultățile prin care trecem financiar sunt strâns legate de conflicte și carențe psihoafective venite…din copilărie. Unde mai punem că de regulă trăim în cuplu și problemele se îmulțesc cu doi.

La treabă cu voi!

Sunteți pregătiți pentru o analiză? Azi este ziua copilului 2019. Perfect! Mai jos sunt o serie de întrebări la care vă rog să răspundeți. Dacă sunteți în cuplu, răspundeți fiecare și veți constatat simplu, ca într-un joc, care sunt diferențele de opinie pe care vă certați frecvent, de unde apar fricile, furia, blocajele și insuccesul.

  • Care au fost condițiile financiare în care a trăit famila mea?
  • Când am auzit prima dată vorbindu-se de bani?
  • Ce simt când îmi amintesc de acest moment?
  • În ce fel se raportează părinții, familia mea la bani?
  • Ce am înțeles eu că reprezintă banii în copilărie?
  • Părinții îmi dădeau bani? Dar ce cereau în schimb? Cum mă simțeam în legătură cu schimbul?
  • Ce făceam cu banii de buzunar? Îi strângem la pușculiță, îmi cumpăram jucării, îmi ajutam părinții/frații?
  • Primeam bani ca recompensă de la părinți pentru note, fapte bune?
  • Cine îmi dădea bani, mama, tata, bunicii?
  • Cum m-am simțit când am pierdut sau mi s-au luat prima dată bani?

Poate părea lipsită de importanță perioada copilăriei și relația ei cu bani dar credeți-mă că este definitorie pentru ce trăim la vârsta adultă. O educație precară cu privire la bani ne-a transformat în niște copii mari cu dificultăți financiare. Problema cea mare este că la rândul nostru devenim părinți și perpetuăm greșeli ba chiar le facem și mai mari. Dacă generația părinților noștri ne dădeau bani de zilele de naștere sau mai strângem de la colindat, acum părinții au tendința să ofere bani copiilor fără să le pună la dispoziție și o educație financiară adecvată condamnându-i la boala numită ”mi se cuvine tot”.

Atenție!

Pentru că vreau ca acest articol să vă fie de folos dar nu pariez pe răbdarea voastră să citiți mult, propun să enumăr principalii factori care constituie blocaje în relația cu banii și succesul, urmând ca la solicitarea voastră să le dezvolt mai amplu în articole separate. De acord?

Blocaje sau nedreptate în transmiterea moștenirii

Vă întrebați acum ce relevanță au, dar au. Dacă în copilărie v-ați aflat în mijlocul unui conflict de familie în care mama sau tata nu aveau dreptul la casă, pământ, posesiuni, s-ar putea să aveți la vârstă matură senzația că nu vă puteți bucura de banii câștigați, că îi pierdeți ușor sau că sunteți mereu păcăliți.

Comportamentul de eșec

Îl identificăm foarte ușor prin totalitatea șanselor ratate și frica de succes. Este vorba de acei oameni care deși au avut mereu un AS în mână, situația financiară și pe urmă și sentimentală, i-a adus la ruină. Povestea clasică ”azi am, mâine nu”. Tiparul vine tot din copilărie când unul din membrii familiei și-a ratat vocația sau talentul în favoarea altui membru de familie care nu numai că nu l-a încurajat, ci l-a și blocat, atacându-i stima de sine. Copilul învață inconștient să se teamă de șanse și să le saboteze mai apoi la vârstă adultă.

Sabotajul

Deși seamănă ca tipar mult cu comportamentul de eșec, mecanismele de sabotaj sunt sadice și perfide. Rădăcina este în tiparul de familie cu membri risipitori. Tați care pierdeau banii la jocuri de noroc, pariuri sau alcool, mame care agoniseau banii până deveau avare, aceste două tipare se regăsesc perfect în descrierea sabotorului. Dacă primul tipar, a învățat să jongleze cu situațiile intrând mereu în dificultăți financiare (bani luați împrumut mai apoi incapacitatea de a-i returna), cel de al doilea tipar se confruntă cu așa numita anorexie financiară, adică incapacitatea de a se bucura indiferent de câți bani ar fi și trăirea unui sentiment de frică că-i pierde.

Concluzie

După părerea mea fiecare cauză are un efect. Absolut tot ce trăim fie că este vorba de lucruri bune sau mai puțin bune se înscriu în marea categorie a tiparelor învățate din copilărie. Poveștile de succes despre care citim sau auzim au toate în comun identificarea cauzei și reglarea efectului. Nu există baghete magice în afara baghetei cunoșterii și da, tot ce vine ușor și superficial tot așa se duce. Orice om duce cu sine o poveste care începe cu ”a fost odată ca niciodată două familii. Una avea un băiat, una o fată. Ei s-au cunoscut….”. În fiecare relație pășim cu un bogat bagaj emoțional în care toată familia a lăsat ceva. Este de preferat să păstrăm lucrurile valoroase, cele care ne aduc progres și bucurie iar pe cele mai puțin valoroase să le clasăm la categoria ”așa nu”.

Este ușor? Nu, nu este. Nu este ușor să schimbi tipare de viață dar nu este imposibil. Fiecare dintre noi are datoria mai ales pentru copiii lui să ofere perspective sănătoase de viață. Dar pentru asta este nevoie mereu de primul pas acum, de ziua copilului 2019.

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 + 4 =