Bateria descărcată

Ați făcut vreodată o listă cu situațiile care vă seacă de puteri? Eu, da. Și le-am pus pe două categorii:

  • fizice
  • emoționale (evident)

Cu fizicele este simplu sau mă rog, trebuie să ții cont de combinația alimentație-somn-mișcare.  Cred că ați observat cum ne afectează energia o noapte pierdută sau o indispoziție fizică.

Dar revenind la povestea cu emoțiile aici se complică puțin lucrurile. Știu că marea majoritate a oamenilor s-au obișnuit atât de bine cu stările conflictuale sau tensionate încât este deja ceva natural pentru corpul lor.  Ceea ce nu este de neglijat dar mereu dat uitării, este faptul că ne enervăm în cap și suferim în corp. De ce? Simplu, fiecare stare care nu este naturală, solicită corpul într-un mod….sadic.

Să îți dau un exemplu simplu: te cerți sau te enervezi foarte tare. Fix în acel moment corpul se apără în felul lui și declanșează următoarele adaptări: sistemul nervos comandă glandelor suprarenale să elibereze adrenalina și cortizonul. Acești doi hormoni simpatici fac ca inima să duduie, crește cantitatea de glucoză la nivelul stomacului dar și în sistemul circulator și determină senzații de durere de cap sau migrene. Lucrurile nu se încheie aici, este afectat și sistemul respirator, ritmul respirației crește împreună cu riscul de hiperventilație, cauză a celebrelor atacuri de panică (care nu vin peste noi din senin, să fim înțeleși).

Stările de nervozitate prelungită sunt adevărate condamnări la o boală sigură. sistemul cardiovascular suferă, deoarece stresul produce contracția suplimentară a mușchiului inimi. Tot din această cauză, vasele de sânge se pot inflama și atunci există risc de atac de cord. Ficatul este și el afectat deoarece produce mai multă glucoză pentru a ajuta corpul să facă față situației.  Stomacul reacționează instant și ori ai senzația ”că se strânge”, senzație de greață sau vomă ori îți taie pofta de mâncare dar crește pofta de tutun, alcool sau dulciuri.

La nivel mental lucrurile stau la fel de rău. Ai mintea în ceață sau plină de gânduri toxice, rulezi la nesfârșit situația ceea ce te duce în imposibilitatea de a ieși curând din ea și lipsa de concentrare scade. Ca să nu mai spun de performanță intelectuală. Nici vorbă să fii mai deștept după ce ai avut o ceartă mare.

Recuperarea este mai greoaie după o anumită vârstă, ceea ce este normal, ai dus sute de războaie emoționale care te-au solicitat. La vârste tinere crezi că nu contează deși vin mai apoi notele de plată și în cazul vârstelor mici, este o crimă pentru dezvoltatea copilului.

După părerea mea sfaturi ca ”numără până la zece”, ”nu te enerva”, ”nu pune la suflet”, nu prea țin. De regulă oamenii au niște stereotipuri de enervare pe care trebuie să le identifice exact. Ceea ce mă enervează pe mine, nu te enervează pe tine deoarece nu avem același istoric de viață. Pe mine în stările de enervare mare m-a ajutat să mă mă concentrez pe repirație până ritmul a revenit la normal și să elimin adrenalina făcând mișcare. Rețeta nu este universală dar universal este să faci ceva pentru tine și corp în situații din acestea.

Din nefericire fiecare stare conflictuală sapă adânc în noi aducând dezechilibre și boli serioase. Nu fac apologia mersului la psiholog dar ajută să identifici cu exactitate care îți sunt…fitilele scurte și să înveți să gestionezi stări care îți fac mult rău.

În ceea ce privește copiii, aici ridic un semnal serios. Fiecare moment în care ne certăm copiii foarte tare sau îi supunem la stres, îi afectează fizic, emoțional și cognitiv. Până la urmă le vrem binele și nu dorim să fim noi călăii viitorului lor, nu? Dacă ca și părinte observi că te enervezi ușor, țipi la copil sau îl lovești, ia măsuri acum? Fă-i lui un bine dar și ție și caută ajutor.

Nu vreau să închei articolul într-o notă sumbră, acolo unde există o problemă există și soluții. Te rog doar să fii conștient că fiecare astfel de situație te face mai vulnerabil și mai slab în fața vieții. Ai venit pe lume sănătos și vesel, așa trebuie să te străduiești să rămâi cât mai mult timp.

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 − twelve =