Șmecheria cu dezvoltarea personală

Bine că există multă informație și toate sunt accesibile tuturor. La un click distanță afli     tot ce îți trece prin cap ceea ce cumva susține progresul nostru al tuturor.

Un segment important din zona asta de informație o reprezintă dezvoltarea personală. Poți găsi cu ușurință mare orice soluție pentru cele mai gri hățișuri emoționale. Și nu este rău atâta timp cât folosim informațiile cu înțelepciune.  Câți dintre noi nu am citit cărți care ne-au pus pe linia bună sau cărți care ne-au motivat preț ….de cinci minute. Câți nu avem modele de succes de la care învățăm ceva util și bun pentru noi?

Dezvoltarea personală trebuie dozată bine altfel s-ar putea să dăuneze. Știu, îți sună ciudat ce spun. Dar vin cu argumente. Imaginează-ți că ai o dificultate și vrei să găsești o soluție. Începi să ceri păreri, citești tot ce iți pică în mână și la un moment dat devii confuz. Și te demotivezi. Problema devine și mai mare pentru că tu ești mai confuz și se mai adaugă și frustrarea că nu îți iese nimic deși ai încercat destul de mult.

Povestea cu dezvoltarea personală pornește de la frecvența cu care o faci. Dacă o faci doar atunci când ai o problemă s-ar putea să o scoți la capăt dar nu rezolvi sursa problemei. Este ca și când pui un plasture pe rană, nu vezi rana, dar ea există. Dezvoltarea personală este o mentenanță practic pe care omul o trăiește permanent. Se susține prin curiozitate, curajul de a privi probelmele și creativitatea cu care găsești soluții. Dacă ar fi să fac o paralelă tehnică este ca atunci când ai grijă de mașină tot timpul nu doar atunci când bate bujia.

Nu credeți că abordarea corectă a dezvoltării personale ne-ar aduce beneficii mai mari pentru noi toți? Dacă părinții noștri ar deveni curioși să afle cum ”funcționăm” noi emoțional ar fi mai puține conflicte? Dacă partenerii de viață s-ar informa mai mult despre ce însemnă cuplu, ar fi mai puține divorțuri? Dacă am avea mai multe informații despre emoții, corp, am fi mai sănătoși și standardul de viață ar crește. Informațiile legate de economie ne-ar ajuta să evităm un faliment, precum informațiile despre macro-economie ne-ar ajuta să facem investiții mai bune. Dacă am avea curiozitate să aflăm mai mult despre istorie, am înțelege ce și cum se tot întâmplă și am putea lua decizii bune.

Dezvoltarea personală nu se confundă cu terapia. Nu rezolvă probleme profunde și nu oferă soluții universale. Dezvoltarea personală este un proces continuu de menținere a informație din care extragi ceea ce îți este de folos atunci când nu ai probleme foarte mari. Ea este mecanismul prin care tu te antrenezi să faci față vieții.

Nu ai nici o problemă? Perfect, antrenează-ți zilnic curiozitatea de a afla mai multe, de a citi sau de a discuta cu oameni de la care ai ceva de învățat.

Ai o problemă? O resimți emoțional, oamenii dragi sunt afectați, simți că ești la capătul puterii? NU dezvoltarea personală te ajută, ci terapia. Problemele emoționale nu trec de la sine deși la prima vedere așa pare. Ele se adâncesc și stau să atace din nou atunci când un nou context devine favorabil.

Vrei să schimbi ceva? Schimbarea este ceva natural, din schimbare vine de cele mai multe ori progresul. Da, nevoia de schimbare uneori ne sperie, suntem prea bine așezați în starea de confort. Când vrei să schimbi ceva, dezvoltarea personală își arată din plin beneficiile. Oameni care se dezvoltă personal constant sunt teribil de flexibili în fața schimbării. O fac cu curaj, trag foloase din ea, se motivează și au un țel concret din care au beneficii.

În concluzie este bine să faci o diferență clară între dezvoltare personală, motivație și terapie, toate acestea se folosesc într-o viață de om și ajută clar la funcționarea optimă a triunghiului minte-corp-suflet.

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 + 16 =