Ești nervoasă, doamnă?

Da! primul pas este să admiți. Ești nervoasă, ești furioasă, ești nemulțumită, tensionată, dezamăgită. Te trezești uneori cu un nod de plâns în gât, alteori te sufocă  cuvintele pe care nu le poți urla. Te temi, ești comparată, te simți folosită, marginalizată, obosită, terminată.

Viața ta se derulează banal de cele mai multe ori: servici, acasă, copii, servici, acasă, copii, obligații. Din când în când ai un bonus. Poate te duci la coafor, poate îți mai cumperi o haină nouă. Te uiți seara pe facebook sau instagram, dai un like și înghiți în sec privind poza uneia care pare mult mai norocoasă decât tine.

În jurul tău toate conspiră să te simți ca naiba. Reclame mari cu fete fără celulită, haine mărimi mici prin magazine, dive care îți flutură sub ochi viața minunată pe care o duc. La polul opus, în partea carieristelor, femei pozează semeț și îți explică cum ele au descoperit rețeta succesului: bani, timp, soț perfect, copii perfecți, casă, câine, vacanțe, visul american.

Și tu începi să te simți groaznic, abdicând în fața celulitei, primului rid sau a firelor albe. Tu nu ai voie să îți iei un amant că ești curvă, tu nu ai voie să mergi la spa pentru că cheltui bani, tu nu trebuie să te odihnești pentru că ești lenesă. Tu trebuie să fii soție, mamă, fiică, menajeră, bucătăreasă, bonă și din când în când femeie pentru soțul tău.

Nervii ți-i verși în trafic de ai ajuns să înjuri mai rău decât birjarii, să fii mereu încruntată și acră cu cei din jurul tău și să ajungi să fii o mamă care nu mai apucă să își educe copiii corect, învățându-i că viața de femeie trebuie să fie mai ușoară și mult mai frumoasă. Pe bărbat ajungi să îl disprețuiești în egală măsură în care și el îți ignoră nevoile. Te înfurii, bufnești, taxezi și viața de cuplu este doar un război în care cad victime copiii.

Draga mea femeie, prietena mea necunoscută care acum citești și te regăsești, viața ta nu trebuie să fie așa. Da, există momente în care alegem prost, momente în care pur și simplu nu mai avem putere, dar noi naștem viață, și dacă putem naște viață, putem renaște. Fă primul pas tu către tine. Ce poți face astăzi, în momentul acesta ca să te bucuri puțin? Poți să te oprești din lucru, poți să ieși la plimbare, poți să dansezi pe melodia preferată sau să îți prinzi o floare în păr. Pentru toate acesta nu ai nevoie de nimeni.

Nu îmi place să generalizez dar noi femeile avem nevoie de timp pentru noi. Acel timp chiar și de 5 minute în care să facem ce vrem sau ce simțim fără să ne judece nimeni. Unele avem nevoie de sport. Eu de pildă am observat că atunci când nu mă mișc suficient, am o tensiune care scapă prin diferite manifestări mai puțin colocviale. Alte femei au nevoie de odihnă. Altele de o mângâiere sau îmbrățișare.

Dragele mele, noi nu avem voie să uităm de noi. Dacă uităm, vor uita și barbații noștri. Copiii ne vor privi ca pe niște victime și din păcăte pot și ei repeta aceiași lecție.  Pentru tine mamă de fată te asigur că nu va fi nimic mai dureros decât să îți vezi fetița nefericită în familia ei.

Haideți să ne ajutăm mai mult decât să ne bârfim sau judecăm. Să știți că și frumoasele pe care le admirăm, sunt femei și au uneori probleme. Hai să fim o clipă ca și bărbații care după un meci și o bere văd viața mai frumoasă. Putem și noi?

Voi ce părere aveți?

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − five =