Fire nevăzute

Te trezești dimineață, mergi la birou sau ce lucrezi tu, vorbești cu unii sau cu alții, ești activ social, ajungi acasă, mai viețuiești puțin cu una, cu alta, te culci, sună ceasul, este o altă dimineață. Și tu crezi că așa se trăiește….

Ba chiar te simți bine cu un program strict, cu oameni care cer de la tine dar nu dau nimic înapoi, cu presiune, stres, nedreptate, umilință pe alocuri, cu sărăcie, efort, frică și blocaje. După care pui vina pe viață, că este grea, că este nedreaptă, că nu ți-a oferit șanse.

Așa să fie?

Am o întrebare pentru tine, o întrebare la care atunci când eu mi-am răspuns, am înțeles unde era problema. Uite întrebarea:

Cine te-a învățat pe tine viața și ce te-a învățat despre ea?

La modul cel mai serios te rog să te gândești la răspuns. Și ca să nu cazi în capcana superficialității, îți dau un instrument practic. Scoate o foaie de hârtie și trasează trei coloane: 0-7. 7-14, 14-21. Aceștia sunt anii în care tu ai început să te formezi. Și odate trasate coloanele te rog să te gândești bine la ce te-a marcat pozitiv sau negativ, cine ți-au fost modelele și de ce, care au fost evenimentele care te-au adus aici, la omul care azi ai scos o foaie de hârtie și schematic ai așezat modelul tău de viață.

Mai ții minte toate fricile pe care le aveai în acea perioadă? Ai scăpat de ele? Sau rușinea, sau ”ce zice lumea”. Chiar crezi că te-ai născut cu ele sau că te-ai contaminat ușor, ușor de la tot ce era în jurul tău. Fiecare om când se naște este o ființă pură, plină de candoare, veselie și bunătate. Ceilalți, nu viața, te poate transforma într-o jigodie sau dimporivă, într-un om minunat.

Dacă până la 21 de ani să zicem că ești copil, da,  eu nu cred în povestea aia cu majoratul la 18 ani, și habar nu ai de cine și ce poți decât comparându-te cu alții sau făcându-le pe plac, mai apoi chiar trebuie să începi să fii tu însuți. Pentru că nu este nimic mai nefiresc decât să mai vrei să obții acordul mamei sau al tatălui pentru visele tale.

Partea frumoasă a maturizării este că te trezești la realitate. Fix de tine depinde să fii bine sau nu. Ești singurul repsonsabil de viața grea sau frumoasă pe care o trăiești. Ești nefericit în căsnicie pentru că ”în familia mea nu au existat divorțuri și se supără mama”? Foarte bine! Stai acolo nefericit și suferă. Ai ales o meserie aiurea că așa au vrut părinții și acum mori de scârbă când sună ceasul? Foarte bine! Este timpul să schimbi ceva. Și acum mai vrei să te iubească mama și tata, dar tu ai 45 de ani, relații amoroase dezastru și o perspectivă de viață sumbră. Minunat! am o veste proastă, ești tot copil și este momentul să te maturizezi. Și dacă mama sau tata te-au iubit mai mult sau mai puțin, atât au putut ei. Acum este momentul să te iubești TU și pentru ei, asta însemnă maturizare.

Este înduioșător să credem că suntem mininunați sau nu, așa pur și simplu. Să nu observăm firele nevăzute care ne țin prizonieri și ne fac viețile atât de grele. Loialități nevăzute față de acele tabu-uri de familie în care nu credem dar le purtăm pe umeri ca și Hristos crucea, frici date la leapșa din generație în generație, datorii morale, limitări, prostii care seamănă a tradiție, secrete ținuțe cu prețul vieții. Toate acestea ne fac viața grea.

I-ați viața înapoi! Cum îți sună fraza asta? Ia-o înapoi de la toți cei care te-au învățat limitări, frici, viață meschisă, frica de bani, de sexualitate, de verticalitate. Scapă de ”ce zice lumea”, ”banii îi fac doar șmecherii”, ”zice lumea că ești curvă”, ”stai în banca ta”, ”tu nu poți să faci..”, ”o să vezi tu că viața nu este ușoară”, etc. Ai trăit cu ele, ai văzut cum este, ai simțit pe propria piele cum doare. Ajunge. Acum fă pe dos. Cine știe, poate de data asta va fi bine.

Azi este o zi mai specială, este o zi cu lună plină. Da, planetele ne influențează. Cine zice că nu-i așa, este doar o persoană care crede că trăiește singur în univers. Și asta nu este posibil, nu? Cred că asta nu înțelegem noi oamenii încă, că totul este interconectat. Dacă ursul polar moare de foame, este în Alaska, ce îmi pasă? Dar ar trebui, pentru că foamea lui este începutul foamei tale, doar că ești prea ignorant să observi. Dar revenind la luna plină, este o zi tocmai perfectă să mai tai din firele nevăzute. Cum ar fi ca diseară, astrologii spun că pe la orele 00:19 să te retragi tu frumușel singur în cameră, să te relaxezi și să îți imaginezi cum te întâlnești cu părinții, părinții părinților și bunicii lor. Cum stai tu frumos în fața lor, te uiți la ei (chiar dacă nu îi cunoști sau le-ai văzut fața, ei au existat și sftiințific demonstrat ți-au dat niște moșteniri genetice). Și cum stai tu frumos în fața lor vezi ce simți. Poți simți furie, milă, dispreț sau dimpotrivă, iubire, smerenie. Nu te grăbi cu sentimentele, stai cu cele reale nu cu ce dă bine. În paranteză fiind spus, da, esta normal să simți emoții mai negative, important este să devii conștient de ele și să realizezi cât de mult te influențează. Dar să revenim la exercițiu: și cum stai tu așa în fața lor, și simți ceea ce simți, le mulțumești pentru ce ți-au dat, așa cum au știut, și foarte importat îți iei viața înapoi. Știu, sună ciudat, dar este suficient să îți imaginezi cum pur și simplu devii stăpânul vieții tale și relația emotională vis a vis de ei este doar iubire necondiționată.

Oamenii nu duc lipsă de șanse doar că nu sunt educați să construiască viața corect. Viața este ca o livadă mare în care din păcate mulți mor de foame sau sete. Sunt foarte multe de spus dar le luăm pe rând: conștientizăm ce le ține, și ne dezlegăm de firele nevăzute….

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 + 8 =