Ploaia noastră cea de toate zilele

Ați observat cât de sensibili suntem la condițiile meteo? Cum căldura ne moleșește, frigul ne face agresivi și ploaia ne trage la somn? Stăteam de vorbă mai demult cu un domn trecut bine de 80 de ani și îmi spunea referitor la zilele ploioase că doar dacă ești cu adevărat fericit ajungi să nu te afecteze gri-ul și umezeala de afară. Desigur că i-am adus contra argumente despre ce să mai zică englezii, dar domnul m-a mai învățat ceva și anume să trag concluzii din propria ogradă.

Revenind la zilele ploioase este clar că nu sunt pe placul nostru, cel puțin al majorității. Cred că puțini se pot lăuda cu viața idilică în care mai pui un buștean în șemineu, iei micul dejun în lenjerie de mătase și banii curg dintr-o afacere care merge și fără tine. Apropo de asta, să nu vă lăsați păcăliți de pozele de pe Instagram, acolo este povestea ”a fost odată o prințesă și un prinț ….și au trăit până la adânci bătrâneți fericiți”. Noi, ceilalți începem o zi ploioasă cu ” aaa, plouă, să vezi tu trafic” și cu eterna întrebare: ce naiba să iau pe mine să nu arăt a prevervativ cu cizme de cauciuc.

Când urmam cursurile de acupunctură am aflat mai multe despre corpul meu decât mi-am putut imagina vreodată. Totul are sens și totul este influențat de …tot. Poate așa se explică cum de au reușit chinezii să se vindece și să își mențină vitalitatea doar cu ace și ceaiuri. Mărturisesc că neavând mari probleme am rămas doar uimită să constat pe propria piele cum fața prinde luminozitate și contur doar folosind câteva puncte strategice și câteva ace de acupunctură. Dar nu despre asta vroiam să vorbim.

Revenind la zilele ploioase, am o veste tristă, cel puțin în București v-a mai ploua până joi. Deci ne asumăm traficul, întârzierile, starea de somnolență, lipsa de chef și moleșeala specifică.  Medicina chineză spune că excesul de umiditate este resimțit din plin în organism și putem să ne trezim cu o senzație de greutate în corp și senzație de ”lipiceală”. Nu mai amintesc de persoanele care suferă de artrită care acum resimt dureri puternice de cap și în corp.

Nu mă dau în vânt după zilele cu ploaie doar atunci când am zi idilică sau cred că natura are nevoie mare de puțină apă. În rest sunt ca voi toți, siderată cât de greu se circulă în trafic, fără prea mult zel să fac ceva decât dacă musai trebuie și foarte puțin dispusă să merg din locul A în locul B. Dar cum un lucru este sigur, ploaie o să tot mai fie și încerc să îmi fac viața mai ușoară.

Cum? 

Să încep cu traficul. Plec mai repede sau îmi asum că întârzii. Pe lângă muzica veselă aleg să observ toate mașinile galbene de pe stradă. Acesta este un mic truc să nu observ altele…

Referitor la îmbrăcăminte am mereu două variante: ori îmi iau haine colorate, foooarte colorate ori îmi iau lenjerie de corp colorată. Variantele astea mă fac să mă simt mai puțin…gri.

Părul mi se expandează de la umiditate dar este bine și așa, măcar scap de imaginea de ”totul perfect la locul lui”. Mereu aș fi vrut să am o pălărie de ploaie galbenă dar nu am și chiar dacă aș găsi-o probabil nu ar fi practică dar ar fi bună de făcut poză pe Insta. Acolo unde toate femeile arată perfect chiar dacă plouă, ninge, este furtună sau îngheț.

Când plouă mă alint. Mă alint tare cu ciocolată caldă, cafea cu scorțișoră, pâine cu unt. Mă alint cu toate cele ce nu le-aș mânca în zilele cu soare. Bine că nu trăiesc în Anglia că aș fi cât malul.

A, da. Când plouă aprind lumânări parfumate. Peste tot, acasă și la cabinet. Aleg mirosul de vanilie care mi se pare mie că îndulcește puțin atmosfera. Și îmi cumpăr flori. neapărat flori. După părerea mea florile colorate se asortează bine cu ploaia.

Când plouă mă accept așa cum sunt. Poate nu am chef, poate sunt mai pofticioasă, poate mă lovește melancolia sau pur și simplu îmi doresc ”me time”. Nu mă judec, nu îmi pun etichete, nu fac ceva ce nu simt să fac. Desigur această rețetă este valabilă și în zilele cu soare, dar când plouă, simt nevoia să fiu și mai blândă cu mine.

Recapitulare: azi, mâine și poimâine va ploua cel puțin în București. Și acum ce o să facem? Lăsam ploaia să ne strice o zi atât de bună?

 

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five × four =