Prietenul la nevoie se cunoaște

Întotdeauna m-a pus pe gânduri acest proverb. Dincolo de mesajul pozitiv, înșiruirea de cuvinte, semnificația pare puțin superficială. Este atât de ușor să spui ”el este prietenul meu” dar infinit mai greu să conții semnificația corectă a cuvântului.

Dacă observați obiectiv nu sunt multe persoane care pot să se lauda cu prietenii de zeci de ani. Pe mine personal m-au fascinat întotdeauna oamenii care au prieteni de la grădiniță, prietenii întinse pe câte 30 de ani. Întotdeauna m-am întrebat ce legături puternice unesc doi oameni peste ani de merg umăr la umăr?

Tot legat de prietenii pot spune că ele rănesc la fel de mult ca și poveștile de iubire. Oamenii resimt aceiași durere, abandon și revoltă. Într-o prietenie investim timp, energie, speranțe și afecțiune. Poate de aceea există atât de mulți oameni singuri sau seduși de cuvinte mari.

Mărturisesc că am aplecat puțin timp asupra acestui concept de ceva zeci de ani și țin minte foarte bine bine și momentul în care am decis să o fac. Eram adolescentă și avem foarte mulți prieteni… Orele petrecute în parc, cu bicicleta sau agățați prin copaci ne uneau în veselie și energia specifică vârstei. Când ajungeam acasă îi povesteam mamei cum m-am jucat cu ”prietena mea sau prietenii mei” și ea zâmbea înțelept și îmi spunea că prietenia este ceva mult mai complex și voi vedea mai târziu despre ce este vorba. Și am văzut destul de repete odată cu risipirea copilăriei în care nu conta în ce ești îmbrăcat sau ce bicicletă aveai. Crescuți mai mari am descoperit deodată că prietenii băieți se uitau mai ciudat la tricourile noastre și prietenele începeau să ne povestească pe la colțuri. Pentru mine atunci a murit copilăria, când am înțeles că niciodată nu vom mai avea inocența de a ne bucura pur și simplu unii de alții.

Prietenia este un concept mai întâi educat și mai apoi simțit în adevăratul sens al cuvântului. Cum spun părinții copiilor mici? ”El este prietenul tău”, copilul integrând cumva incorect semnificația. Este adevărat că ar suna puțin ciudat să-i spui copilului ”mergem la locul de joacă să te întâlnești cu cunoștințele tale”. Dar cred că ar fi util pentru copii să înțeleagă de mici ce semnifică cuvântul și prin ce se manifestă prietenia ca să nu se aleagă mai târziu cu …prieteni de ocazie.

Fiind atât de confuză semnificația prieteniei, aproape că se cuvine un mic întreptar de prietenie.

Prieten = timp, afinități, empatie, atenție, reciprocitate, spațiu, obiective, susținere, progres, bucurie, înțelepciune, compasiune, egalitate, echidistanță, obiectivitate.

Cu siguranță mai sunt și alte atribute pe care fiecare dintre noi le-am experimentat într-o prietenie ți nu le-am enumerat ei aici.

Prietenie NU înseamnă să arunci pe umerii celuilalt toate problemele tale, să îl transformi în tomberonul tău emoțional, să îl cerți sau să îi încalci liberul arbitru, să îl judeci, bârfești, neglijezi, să-i dai sfaturi când el nu cere, să îl șantajezi emoțional sau să-i impui propriile tale păreri sau acțiuni.

Nu este ușor să fii prieten în zilele noastre. Cu toții alergăm căpiați de cap de colo colo și considerăm timpul ca și cea mai prețioasă resursă. Abia ce avem grijă de noi și obligațiile familiale dar să mai investim timp într-o prietenie. Confundăm prietenia cu amicii, cunoștințele, colegii și notele de plată sunt pe măsură. În cele mai grele momente ne trezim singuri, judecați, bârfiți și ignorați de câtre ei. Dar ei nu ne sunt prieteni, nu?

Prietenul este cel care observă poate primul că ceva nu este în regulă cu tine. Atent și compasiv, se apropie tăcut de sufletul tău și te ajută să înțelegi că nu ești singur. Prietenul te vrea sănătos, fericit și în viață. Prietenul nu întoarce capul pentru că nu este treaba lui când suferi, ai o adicție sau ai rătăcit drumul. Acționează fără a te obliga, acționează din iubire și respect pentru prietenia voastră. Prietenului nu trebuie să-i ceri, prietenul nu te va aduce niciodată într-o situație umilitoare în care tu să te simți mic și el mare. Prietenul râde cu tine, plânge cu tine și îți stă alături atunci când toți, incluziv familia, ți-a întors spatele.

Prietenul este cel care crede în visele tale și te ajută să le îndeplinești. Este cel care împarte cu tine bucuria și timpul de calitate.

Prietenul ESTE, și cu acest este spun tot.

P.S: și nu cred în prietenia dintre un bărbat și o femeie 🙂

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × one =