Energia la control

A trecut dimineața de luni de câteva ore. Ați observat că de multe ori ne trezim cu energia scăzută mai ales după weekend semn că ceva nu este în regulă cu noi. În mod normal omul trebuie să se trezescă odihnit și cu chef de viață. Energic și bine dispus, omul se bucură de o nouă zi de viață. Acesta este însă cazul ușor ideal, în realitate orice se poate simte obosit, într-un moment sau altul dorindu-și să regăsească vitalitatea și energia. În general veți găsi recomandări de genul: odihniți-vă mai mult, alegeți o dietă echilibrată și faceți mișcare (de parcă nu ați face-o dacă ar fi posibil). Îți propun câteva sugestii concrete, simplu de aplicat care să te ajute să înlături oboseala de dimineață.

  • Ziua bună începe de dimineață, spune un proverb. Acordați-vă un răgaz de 15 minute dimineața înainte de a începe ziua. 15 minute doar pentru voi, 15 minute în care vă puneți liniștiți țara la cale.
  • Nu săriți peste micul dejun. Începeți ziua cu un mic dejun compus din trei feluri de nutrienți meniți să vă țină în formă: carbohidrați, proteine și grăsimi.
  • Atenție la zahăr! Evitați dimineața consumul de zahăr, acesta va poate supraactiva producerea de insulină provocând scăderea glicemiei, ceea ce se manifestă prin …nervozitate.
  • Reduceți din cofeină. O ceașcă nu mai mult de două dimineața vă pot da energie dimineața dar peste zi băută în exces devine dăunătoare.
  • Nu faceți mai multe lucruri deodată.Preferați să le pregătiți cu o seară înainte decât să intrați de la prima oră într-o agitație care vă descarcă bateriile.
  • Gândiți pozitiv. Știm, sună a clișeu dar gândurile negative, frica, agresivitatea sunt de natură să epuizeze corpul foarte repede.
  • Propuneți-vă un obiectiv pe zi dedicat propriei persoane.Cred că am observat deja cu toții cât de mult ne energizează o partidă bună de râs, o companie plăcută sau un moment de relaxare.

Când să apelați la medic!

 Oboseala poate fi doar un semnal că a venit vremea să vă reorganizați viața sau că în curând veți face o răceală sau o gripă. Dar poate reprezenta și un semnal de alarmă pentru o îmbolnăvire gravă. Stările cronice ărecum diabetul, bolile pulmonare sau anemia provoacă oboseală.  Oboseala mai poate fi și un alt sindrom printre care: hepatita, mononucleoza, bolile tiroidiene, depresia sau cancerul. Dacă starea de oboseală persistă, adresați-vă de urgență unui medic.

O săptămână minunată tuturor.

 

 

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × two =