Despre timp …altfel

Problema timpului este boala omului modern, pe cine asculți se plânge de lipsa timpului. Toată nebunia asta a ajuns subiect de discuție când nu ai ce comunica inteligent: ”dragă, nu mai am timp de nimic, tu?”, scuză perfectă ” nu am avut timp” sau motiv serios de dispute ”tu, niciodată nu ai timp?”.

Defapt timpul este relativ și vă garantez că noi toți vom ajunge, mai grăbiți sau nu, în același loc. Ca să nu mai spun că percepția timpului este diferită de la o persoană la alta așa că este inutil să ne supărăm unii pe alți atunci când vine vorba despre întârzieri mici în limita sfertului academic.

Persoanele apatice percep trecerea timpului diferit de cele fericite. Se pare că al nostru creier este perfect adaptat pentru toate situațiile și ne dispune stările direct legat de emoțiile pe care le avem. Așadar persoanele fericite percep trecerea timpului mai ușor și plăcut, creierul lor nu se limitează doar la fenomenul timpului ca factor vital ci și la ce se întâmplă plăcut sau util.

Acum că nu am trecut prin viața ca și gâsca prin apă, am observat câte ceva legat de timp:

Eu, percepția timpului o leg de Ego. Am observat o mulțime de persoane care au reale dificultăți de percepție a timpului datorită faptului că le place să se aglomereze și să trăiască senzația că sunt foarte importanți pentru semenii lor. De regulă acest obicei îî face superficiali și neatenți la ceea ce este cu adevărat important pentru ei și ceilalți. Sunt acele persoane care de pildă vorbesc la telefon atunci când sunt la întâlnire cu tine. Ați întâlnit așa ceva, nu?

Mai sunt hoți de timp. Acei oameni care dau buzna pur și simplu în timpul tău. Dacă suntem onești cu noi înșine recunoaștem că măcar odată și noi am făcut-o. Pare o incursiune nevinovată dar nu este chiar așa, poți deranja. Este bine ca înainte de a deveni intruziv cu timpul cuiva să te întrebi: i-am cerut permisiunea, vreau să ofer o reciprocitate pentru timpul pe care mi-l acordă, vreau un răspuns imediat sau îi dau timp persoanei să îmi răspundă? 

Timpul este corelat cu inteligența emoțională. Un lucru cu care eu personal nu sunt de acord dar presupun că s-a luat în calcul majoritatea, este faptul că timpul trece mai repede odată cu trecerea în vârstă. Colegii psihologi care au făcut studiul susțin că atunci când suntem tineri descoperim mereu ceva noi și creierul este în continuă plasticitate pe când odată cu trecerea în vârstă ne-am pierde-o. Generalizând, persoanele care nu mai au nici o curiozitate, cerc social activ și stau mereu în fața televizorului, sigur au o percepție statică a timpului, mai pe înțelesul tuturor: timpul le trece foarte repede. În schimb cei care rămân mereu curioși și deschiși noului, au deseori senzația de zi plină.

Adrenalina, timpul și biroul. După ce am scris aceste două cuvinte mi-a venit imaginea acea din desene animate în care Jerry punea o bombă cu fitil scurt în spatele lui motanului Tom.  Pentru că DA, dacă avem o zi sau zile stresante la birou intrăm în faza de time lapse, adică al nostru creier încetinește parcă timpul pentru a ne da senzația reacțiilor rapide. Poate așa se explică că atunci când țipă șeful, parcă timpul se oprește în loc și tu găsești repede soluții la problemă.

Timpul este perceput diferit și în funcție de vârstă de acea părinți trebuie să fie mai înțelegători cu copiii lor care folosesc (după părerea mea în exces) tehnologia. S-au făcut nenumărate studii care au scos la iveală faptul că tehnologia ne pervertește percepția timpului. Cu cât suntem mai prinși în mrejele computerului cu atât creierul nostru pierde sensul timpului. Asta ca să știți de ce nu se pornește în trafic la culoarea verde imediat…

Cam atât deocamdată despre timp. Odată cu venirea primăverii este timpul să fim mai atenți la natură.

 

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 3 =