Foamea emoțională

Foamea emoțională îngrașă. Da, este un adevăr pe care trebuie să-l știi. Și culmea este că atunci când te îngrași emoțional nu înseamnă neapărat că mănânci mult, dar cu siguranță dezechilibrat și de multe ori cu o multă culpă.

Povestea cu îngrășatul este foarte simplă: educație limitată despre ce înseamnă a alimenta corect corpul, obicieiuri și tradiții din familie, ore de masă dezordonate, sedentarism și aș mai adăuga eu, o mulțime de gânduri toxice.

Voi lăsă pe seama nutriționiștilor cum să te alimentezi corect, eu am să vorbesc despre ce te determină să pierzi controlul kilogramelor din punct de vedere emoțional.

Nu știu dacă ai observat dar în copilărie, mai ales dacă ești generația 70-80, părinții te îndopau. Era nepoliticos să lași ceva în farfurie și funcționa perfect algoritmul ”copil rotunjor – copil sănătos”. Diferența între anii 80 și acum este că pe noi ne îndopau cu tocană de legume sau mămăligă cu ciuperci, din când în când carne și prăjiturile erau făcute de mama. Singurele scăpări erau merdenelele și savarina.  Probabil îți amintești că aveai în clasă puțini colegi supraponderali și dacă erai fată, habar nu aveai de celulită.  Partea bună este că ai mâncat infinit de sănătos, partea proastă este că s-ar putea să mai rulezi programul mâncatului tot din farfuria plină. 

Este bine atunci când te judeci aspru că te-ai îngrășat să te duci înapoi la sursă și să îți pui câteva întrebări pertinente:

  • cum arătau părinții tăi când erai tu copil? Erau mai corpolenți? Mâncau mult?Aveau ca principală preocupare doar ce mânâncă? Se simțeau bătrâni la 40 de ani?
  • îți găseai alinarea în mâncare?
  • făceai mișcare?
  • aveai un program de mese, trei principlale și două gustări?
  • mâncai la fel de multă carne, paste făinoase, dulciuri, sucuri acidulate?

Dacă doar începi să răspunzi sincer la întrebări găsești cel puțin trei surse a celor 15 kilograme în exces.

În adolescență odată cu rebeliunea specifică vârstei, începea și dezordinea alimentației, Ore de masă sărite, oboseală, poate tutun și alcool. Ce adolescent este înțeles de părinții? Câte conflicte nu au fost înăbușite ori în ronțăit ori în privarea de mâncare. Câte oscilații de kilograme, mai ales la fete?

Ce să mai înțeleagă corpul?

Mai apoi vârsta matură vine cu acel celebru nu am timp. Nu am timp să mănânc, nu am timp să fac sport, nu am timp să mai fiu aproape de propria persoană.

Multiplele privațiuni emoționale crează goluri imense care se acoperă și cu …mâncare. Mâncarea devine partenerul nostru, prietenul, locul unde simți că este liniște. Și da, ai dreptate, un stomac plin aduce liniște în creier. Fiecare gram pe care îl mânânci pe fugă sau vinovat, se depune ca resursă. Corpul tău are o inteligență proprie, cu cât îl privezi, cu atât mai mult își va activa mecanismele de supraviețuire. Va dosi mâncare pe burtă, coapse, îți da cere să umpli peste măsură viscerele din precauție să nu moară de foamne. Corpul tău vrea să trăiască, în consecință își va seta propriul sistem de supraviețuire în detrimentul idealului tău de corp.

Știai că în china obezitatea se tratează cu mâncare?

Foarte rar kilogramele în plus au cauze ereditare sau medicale, de cele mai multe ori, suntem parteneri oficiali ai fiecărui kilogram în plus.

Îți este dor de iubire, mănânci ciocolată.

Ești obosit, poftești la dulce.

Procrastinezi, ronțăi frecvent.

Te plictisești, mergi des la frigider.

Ai ore de masă neregulate, mănânci excesiv seară.

Nu de mult au fost sărbătorile de iarnă. Ai observat că la noi este o tradiție să te aduni în jurul mâncării? Că zile întregi nu ai făcut altceva decât să mergi din vizită în vizită și să mănânci? Asta spune ceva despre cum ne este alcătuită societatea. Punem mai mult accent pe mâncare decât pe socializare. Noroc că vin generațiile astea noi care după o salată vor o plimbare în parc.

Mâncarea nu este un adjuvant pentru golul emoțional, este doar un combustibil pentru corp. Viața echilibrată înseamnă să ai plin și în zona familiară, socială, profesională și de iubire.

Scrie-mi părerea ta, eventual dacă te confruzi cu niște kilograme încăpățânate și îți voi trimite un model de viață sănătoasă și plină de surprize plăcute. Să nu te jenezi de povestea ta nici de kilogramele în plus, în fond acolo unde este o problemă întotdeauna este și o soluție.

Oare ție după ce sau cine îți este dor când mănânci peste măsură?

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 + one =