Primul pas

Dragi copii, viitori adulți, copiii părinților și rodul tiparelor de familie, de luni începe școala.

Începe poate una dintre cele mai importante etape de viață, etapă în care mulți dintre voi veți fi prinși pe picior greșit. Nu veți înțelege de ce trebuie să stați cuminți în bănci, veți privi uimiți la o învățătoare care a rătăcit demult calea vocației și desfăsoară adevărate triade de isterie în fața voastră. Veți avea colegi care vin cu ultimul model de telefon sau care se laudă cu vacanțe și cu funcțiile părinților. Încă de la începutul școlii veți simți pe propria piele discriminare, marginalizare sau nepotism. Vă veți vedea părinți nervoși că nu puteți scrie frumos, că nu sunteți ordonați sau că nu puteți să vă treziți la timp.

Dragi copii, iertați adulții care au uitat ca și ei au fost copii. Voi sunteți curajoși și peste ani, atunci când vă veți lua viața în mâini veți zâmbi toleranți și veți construi o viața mai bună pentru voi și copiii voștri.

Da, dragi copii, viața este în mâinile voastre! Fiecare an de școală începeți-l cu curiozitate. Aveți atâtea de învățat. Veți învăța lucruri care poate par nefolositoare dar peste ani, într-o situație anume vă va fi de folos. Deși poate nimeni nu vă va spune, veți avea un anumit talent sau poate chiar mai multe: unii veți fi creativi, alții veți prefera matematica, științele exacte sau veți părea visătorii care trăiesc din povești. Veți observa colegi care învață limbi străine cu o ușurință mare, alții care cântă frumos sau sunt foarte talentați la sport.

Dragi copii, mulți adulți vă vor compara, vor încerca să vă aducă la un numitor comun!  Voi să fiți curajoși și să vă păstrați talentul! Să credeți în el și să îl transformați în resursa de mâine care vă va fi vocație sau carieră.

Luați exemple pozitive, da, veți observa că adulții mint, cer ceea ce ei înșiși nu au făcut vreodată, fiți toleranți cu ei dar priviți la cei de la care aveți mereu ceva de învățat. Veți întâlni profesori la orele cărora timpul va trece neobservat. Veți avea materii de unde veți înțelege cum și ce este important în viață. Veți învăța disciplină și tenacitate care vă va fi de folos atunci când în viață vin cu adevărat marile examene.

Peste ani, atunci când veți termina școala și oamenii vă vor întreba ce vreți să faceți mai departe, voi veți știi. Nu veți merge la o facultate doar pentru că așa veți avea iluzia cunoașterii, veți merge la o facultate pentru că ați învățat ce vă place și veți rămâne aceiași copii curioși pentru cunoaștere toată viața. O să observați că oamenii înteligenți sunt mereu echilibrați, că muncesc cu plăcere și au timp întotdeauna să învețe ceva nou. Să vă feriți de cei care spun ”eu știu mai bine” sau ”am învățat destul la viața mea”. De la acei oameni veți învăța cum să nu fiți voi.

Dragi copii, voi sunteți încă atât de mici dar peste ani și voi vă veți duce copiii la școală. Fie ca atunci, datorită vouă să nu mai existe școli în care cade tencuiala și au toaleta în curte, la televizor să nu mai fie reclame la șampon anitipăduchi, profesorii să fie selectați toți pe bază de vocație și programa școalară să-i învețe pe cei mici mai mult despre viață și mai puțin despre cum trebuie să fiți cuminți și obedienți.

Un an nou frumos și blând și fie ca fiecare părinte să își aducă aminte prima lui zi de școală!

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen + fourteen =