La psiholog cu stresul

Totul începe pe tăcute cu din ce în ce mai mult stres. Azi te stresezi un pic, mâine mai mult, trec anii, crește presiunea, nevoile cresc, vrei validare, ești prea singur cu tine, te refugiezi în muncă. Îți dorești o viața mai bună, mai confortabilă, satisfăcătoare, controlabilă și previzibilă. Începi cu un vis frumos în care după ore multe de muncă ajungi acasă unde te așteaptă oameni dragi, ești iubit, respectat, admirat.

Doar că realitatea vieții tale arată altfel.

Vom discuta despre ceva ce poate ucide pe tăcute dacă nu este vindecat la timp: BURNOUT sau pe românește epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de un stres prelungit. Nu îmi propun să găsesc vinovați, nu ar fi o abordare constructivă, trecutul este acolo să ne arate de unde putem apuca rădăcina problemelor din prezent. Și cred că fiecare problemă este acolo să ne ajute la evoluția speciei prin găsirea de soluții, asta se numește progres.

Cel mai important lucru este să identificăm problema. Am sau nu, burnout? Sunt sau nu în pericol? Pun sau nu în pericol oamenii din jurul meu? Îți propun să parcurgem împreună câteva semne care te pot pune pe gânduri:

Senzația permanentă de oboseală. De regulă se instalează în faza premergătoare a burnout-ului și se manifestă prin lipsă de energie senzația de oboseală cronică fizică și emoțională pe parcursul zilei. Emoțional te simți într-un pericol care stă să pândească, o senzație de frică nejustificată și o incapacitate de a lua o hotărâre fermă.

Insomnia se instalează tot în prima fază și pare ceva inofensiv. Doar câteva zile pe săptămână există probleme cu somnul, urmând că în fază avansată, să nu mai putem adormi cu ușurință zile întregi. Îm fază acută de burnout, persoanele dorm câteva ore pe săptămână ceea ce le poate pune viața în pericol.

Capacitate de concentrare și atenție scăzută. Ați întâlnit persoane care spun ”da, îhî, hmmm,”, se uită prin tine, nu au răbdare și la sfârșitul discuției par că au uitat tot? S-ar putea să sufere de burnout. Lipsa de focus, informații uitate sunt un semn premergător. În fază acută de burnout, persoana devine haotică în decizii, uită frecvent și este incapabilă să termine obiectivele pe care și le-a propus.

Simptomul fizic este și el prezent. Dureri în piept, palpitații care pot duce la senzația atacului de panică, dureri gastrice, amețeală, migrene și în fază acută leșin.

Imunitate scăzută.  Deoarece corpul fizic este epuizat, sistemul imunitar cedează. Răceli, gripe, viroze, persistă mult mai mult timp și au tendința de a croniciza în forme mai grave.

Apetit scăzut. În fază incipientă, dispare senzația de foame și poți sări cu ușurință câteva mese. Dar în următoarea fază de burnout, persoana scade îngrijorător în greutate.

Anxietate, depresie, furie, sunt fazele acute de burnout. Persoana a pierdut controlul propriei vieți. Nu mai este capabilă să indentifice problema în care se află și trece printr-o serie de stări contradictorii: tensiune, lipsă de încredere, control, vină, furie încontrolabilă își fac loc în viața profesională a persoanei. În acest moment se iau decizii dezastruoase pentru afacere, se destabilizează echipe și se pierd contracte. De asemenea viața de familie este serios afectată, rata divorțurilor fiind extrem de mare.

Consumul de medicamente și substanțe. Burnout-ul odată instalat produce un imens dezechilibru persoanei, vulnerabilizând-o enorm. Viața devine un carusel de necontrolat în care se caută soluții de moment. Medicamente pentru insomnie sunt combinate cu substanțe energizante. Incidența de consum la alcool sau substanțe ilegale crește,  nu le voi enumera aici din precauție pentru cei care nu tratează problema ci o ascund sub preș.

Dar burnout-ul nu afectează pe toată lumea. Din punctul meu de vedere există anumite tipologii care intră în acest carusel. Culmea este că aici factori cum ar fi educația și mediu competitiv înclină cel mai serios balanța. Foștii copiii cărora li s-a spus în permanență că nu sunt suficient de buni, cei care au fost marginalizați din terțe cauze la școală și mai apoi s-au refugiat în studiu, cei care au avut ceva de dovedit cuiva, persoanele care s-au temut de limitări sau care vor să dețină mereu controlul, totodată cei care au dezvoltat o tulburare mentală, sunt predispuși să dezvolte acest dezechilibru emoțional.

Ca și soluții constructive de a evita burnout-ul sunt conștientizare și controlul nivelului de stres. Dacă totuși acest lucru nu este posibil, un ajutor de specialitate este bine venit.

Am să închei articolul cu o atenționare: părinții care își supun copiii la un stres prelungit favorizează condiții prielnice pentru dezvoltarea unui flagel emoțional cu consecințe din nefericire previzibile.

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 + twelve =