Timpul nu este la fel pentru toți

Deși ne ferim de dualitate, de comparații și tot mai mulți dintre noi începem să ne conștientizăm identitatea, sunt lucruri, stări, situații, percepții care ne diferențiază. Suntem identici în manifestarea simplă a corpului adică respirăm, ne alimentăm, ne odihnim, dar total diferiți în gestionarea emoțiilor și …percepția timpului.

Dedic acest articol tuturor celor care sunt relaxați cu deadline-urile dar și celor pentru care o întârziere de câteva minute, este un capăt de țară. Ambele percepții sunt corecte dar este loc pentru o îmbunătățire întotdeauna, nu?

Dar să intrăm puțin mai stiințific în poveste și să-i mulțumim psihologului James Kellaris care a reușit să demonstreze că atunci când suntem fericiți timpul trece mai repede. Sau mai bine spus, creierul nu se mai limitează la timp și ia în calcul și alți paramentri, de pildă eficiența. Cel puțin asta am observat și eu văzând cum oamenii fericiți sau îndrăgostiți reușesc să rezolve problemele cu mai multă ușurință și eficiență spre deosebire de cei care sunt anxioși și tind să se blocheze în detalii.

De asemenea am observat că oamenii care au o preocupare gen hobby își gestionează mai bine timpul decât cei care uită de ei pe rețelele de socializare sau în fața televizorului. De ce? Simplu, iar ne întoarcem la creier și observăm că el își pierde capacitatea de a percepe timpul atunci când noi stăm mult timp concentrați la monitor sau hipnotizați de ecranul TV . Aici eu aș sugera mici pauze în care să schimbăm total rutina zilnică astfel încât să ne ajutăm creierul și corpul să se mențină sănătos.

Aud tot mai mulți oameni care se plâng că nu le mai ajunge timpul și de fiecare dată îi învit să observe dacă nu cumva viața lor este plină de rutine zilnice. Timpul este perceput ca fiind extrem de accelerat dacă ne desfășurăm activitățile în același mod rutinier: mergem pe același drum, facem aceleși lucruri, întâlnim aceleași situații, toate acestea ne fac să avem senzația că ziua a trecut foarte repede. Schimbați ceva în viața voastră, învățați o limbă străină, frecventați un curs, plimbați-vă pe o stradă pe care nu ați fost niciodată, mâncați ceva nou, învățați ceva de la colegul de birou sau faceți voluntariat. Orice schimbare vă va ajuta să ”încetiniți” percepția timpului care trece prea repede.

Mai există două aspecte importante în percepția timpului: vârsta și nivelul de dezvoltare personală.

Vârsta este un indicator important în percepția timpului. Pentru un copil șase ore petrecute la joacă reprezintă două zeci de ore pentru un adult. De ce? Pentru simplul fapt că la vârste fragede noutatea, experiența, curiozitatea fac ca timpul să fie perceput mult mai lung decât pentru un adult care…le-a văzut pe toate. Din punctul meu de vedere, tinerețea unui om nu este dată atât de vârsta biologică cât de capacitatea lui de a se mira, învăța și experimenta lucruri noi.

Tot legat de percepția timpului este nivelul de dezvoltare a persoanei. Cu cât o persoană este mai educată să se cunoscă, să înțeleagă sensul vieții lui, să cunoască aspecte legate de funcționarea și gestionarea emoțiilor, cu atâta timpul este perceput ca fiind o investiție. Persoanele preocupate de dezvoltarea lor personală au tendința să nu piardă timpul și să încheie cu eficiență fiecare zi. Deasemenea își gestionează mai bine energia, fiind conștienți de faptul că în intervalul celor 24 de ore trebuie să se dedice tuturor aspectelor importante legate de eficiență, odihnă, hrană, socializare, elemente de noutate și relaxare.

În concluzie, nu suntem la fel, o oră nu este percepută identic de un om care este entuziasmat de ce face sau altul care se plictisește, rutina ne îmbătrânește mai tare decât timpul biologic și părerea mea, fiecare din cele 24 de ore de viață este bine să ne aducă ceva folositor, ceva util și ceva nou în viață.

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 3 =