Aleargă, aleargă

…aleargă către ce? Uite o întrebare tare bună de pus între o țigară și una de cafea.

Zilele trecute mă minunam eu câte mașini sunt pe stradă la fiecare oră din zi și mă întrebam oare unde se duc toți acei oameni? Oameni în mașini, oameni pe străzi, oare cine mai muncește? Dar până la urmă suntem o capitală europeană, măcar o explicație există.

Pe stradă părinții își aleargă copiii la școală, adulții aleragă la serviciu, pensionarii aleargă la farmacii, ici colo mai vezi câte un cuplu de îndrăgostiți rupți de lume, lălăind-o de parcă sunt rupți din context.

De alergat am alergat și eu vreo două zile de seara aș fi dormit și pe preș de oboseală. Între alergături, Doamne, ce trafic prin oraș, am realizat pe propria piele următoarele:

  • nu m-am gândit o clipă la mine
  • nu am avut timp să mănânc
  • am avut o stare de agitație mentală fără un scop anume
  • mi-a crescut iritabilitatea, mi-a scăzut răbdarea
  • nu am sunat nici o persoană dragă să-i urez așa, pur și simplu, o zi bună

Seara, ruptă de oboseală, m-am întrebat care a fost beneficiul concret al acestei alergături?

Uite o întrebare care din nefericire pe mulți nu va satisface pe mulți: alerg toată ziua pentru…?

Departe de mine să fac un exercițiu social, dar dacă răspunsul este alerg pentru că am plăți de făcut (rate, facturi, coșul zilnic de cheltuieli), ceva nu este în regulă cu noi. În alergătura asta scăpăm din vedere de multe ori esențialul. Nu mai observăm nevoile noastre, nevoia copilului de acasă să își vadă părintele zâmbind, nevoia partenerului de viață de atenție și tandrețe, nevoia corpului de odihnă.

Se spune că în viață ai soluții pentru orice, deși atunci când ai întrecut demult măsura, este greu să mai ieși de pe drumul tău. Când te-ai obișnuit să nu mai speri, să nu mai crezi, să nu mai aștepți nimic bun, automatismul s-a creat. Ai intrat pe acele șine care te duc încet către gara finală.

Și totuși ce este de făcut? Poate o scurtă oprire din alergătură, un minut dedicat doar ție și respectarea regulii de aur: dai din cei ai! Dacă ai liniște, dai liniște, dacă ai timp, oferi timp, dacă ai iubire, oferi iubire…și așa mai departe.

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 + fifteen =