Paharul plin

Mă gândeam zilele trecute la ce înseamnă o viață fericită? Ați observat că nu este la fel pentru toată lumea. Unii sunt fericiți că iubesc, alții că sunt iubiți. Când ești bolnav fericirea înseamnă sănatate, când nu ai ceva ce îți lipsește, a avea devine fericire.

Și totuși, noi psihologii spunem că fericirea vine atunci când dăruiești, ești empatic și faci ceva bun pentru alții. 

În decursul vieții mele profesionale am tot dat exemplu paharului. Ca să poți dărui trebuie să ai din ce, paharul trebuie să fie mereu plin. Am văzut atâtea cazuri în care iubirea era confundată cu frica de singurătate, când fericirea defapt era doar o simplă bucurie, încât de foarte multe ori mă trezesc cu gândul: ce știm noi despre fericire și mai ales, cine ne-a învățat despre ea?

Dacă ne apucăm să facem analiză vieții noastre vedem că paharul este de cele mai multe ori gol și din acest golul încercăm naivi să dăm și altora. Toate nemulțumirile, nervii, tristețea, boala, vin din setea noastră de ceva. Ceva ce pentru fiecare are alt nume și de cele mai multe ori nici nu este conștientizată.

Suntem atât de obișnuiți să trăim neîmpliniți încât parcă a devenit o normalitate. Ne înecăm visele în lacrimi, ne blocăm în neputințe și din păcate trece viața ca tăvălugul peste noi lăsându-ne o ultimă remarcă …”așa a fost să fie”.

Legea paharului plin spune că este responsabilitatea ta să ai grijă și să observi mereu dacă din ce ai suficient pentru tine, poți dărui și altora. Să introducem cât de curând în obiceiul nostru întrebare ”pe mine ce mă face fericit azi, ce mă împlinește?”.

Copiii noștri au nevoie de părinți cu pahare pline. Ei de acolo își vor potoli setea cel puțin în primii 14 ani de viață, atunci se pune baza unor principii sănătoase cu care merg mai departe. Din prea plinul părintelui, copilul învață viața. Altfel aruncăm în lume copii cu resurse poate mai limitate decât am avut noi și vrem să bem din paharele lor aproape goale. Ceea ce este total nedrept.

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × five =