Știi la ce pericol te expui la prânz?

Dacă citești articolul acum promite-mi că vei aplica măcar câte ceva din informațiile împărtățite de mine.

În primul rând trebuie să știi că este foarte important să ai o pauză de prânz. Prânzul este acel moment din zi când corpul trebuie alimentat pentru a funcționa optim încă câteva ore. Din nefericire întâlnesc destul de mulți oameni care spun că dimineața nu pot mânca nimic, sper să nu fii unul dintre ei chiar tu. Dacă îți imaginezi corpul ca un motor îți va fi ușor să înțelegi de ce este important să ai combustibil ca să funcționezi, cafeaua și țigara, nu fac parte din această categorie. Și nu cred că este întâmplător dar am observat că oamenii care nu mănâncă dimineața sunt mai nervoși și le scade capacitatea de concentrare. Nu vreau să generalizez dar cred că este o legătură foarte clară în corp între ce consumi și ce te consumă.

Un om echilibrat este acela care dimineață se trezește plin de energie, bine dispus și înfometat. Îmi place mereu să fac comparația cu foamea de viață și bucuria de a mușca din ea. Nu degeaba micul dejun este declarată ca fiind masa cea mai importantă din zi.

Dar ce ne facem cu timpul, indispoziția dată de ceasul care sună mereu prea devreme și oboseala care ne-ar mai ține cinci minute în pat?  Din punctul meu de vedere este un semnal pe care corpul ni-l dă concret că începem să funcționăm pe bateria de avarie. Un pahar de apă când te trezești, un ou și o felie de cașcaval poate mânca toată lumea, chiar și cei care nu au timp.

În mod normal la ora prânzului ai muncit deja intens câteva ore, corpul și creierul a fost suprasolicitat și este momentul potrivit pentru o bine meritată pauză. Eu nu sunt nutriționist așa că mă abțin să dau informații despre ce este bine sau nu să mâncați, dar ca psiholog pot spune că această pauză, care practic rupe orele de muncă în două, îți oferă o perspectivă mai obiectivă asupra problemelor.

Pauza de prânz este acel moment în care îți dai voie să te detasezi, să suni o persoană dragă, să stai puțin departe de presiunea muncii sau să stai de vorbă cu cineva care îți face plăcere. Practic este dreptul tău de a-ți oferi un moment bun pe care să-l gestionezi exact așa cum vrei.

În această pauză este bine să eviți:

  • mâncatul pe tastatură sau cu ochii în calculator
  • discuțiile toxice legate de muncă
  • persoanele care te încarcă cu problemele lor
  • informațiile politice citite pe diferite site-uri
  • polemicile pe online
  • re-memorarea unor probleme de acasă

Prânzul din punctul meu de vedere ar trebui să fie ca un masaj emoțional revigorant care să te facă să te simți plin de optimism și energie. Ca să îți faci o idee câtă dezordine există în acest segment ar trebui să știi că statistic, doar 1% din oameni petrec peste o oră la prânz, marea majoritate cca 15 – 30 de minute.  Asta spune ceva, nu? Și apoi ne mai mirăm că seara, acasă, cina devine masa principală în familie dând peste cap tot organismul.

Corpul este o mașinărie completă care funcționează optim și în serviciul nostru dacă îl tratăm cu respect

Dacă ai sub 35 de ani, acest articol ți se pare o prostie. Ești tânăr, ai energie să tragi suficient de tine, vrei să dovedești lumii că poți orice. Dar ești pregătit la 50 de ani să primești nota de plată?

 

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × three =