SOS, nu pot ține dieta

Mărturisesc sincer că abia acum am reușit să îmi restabilesc cât de cât regimul de viață sănătos. Cu abundența de bunătăți din perioada sărbătorilor, cu începutul de an plin de provocări ”tratate” compulsiv ronțâind tot felul de ciocolățele, cu mese seara între prieteni încheiate cu ..ceva dulce, te trezești cu ghiocelul în ochi și colacul de grăsime de pe burtă la începutul de primăvară.

Ei bine nu am scris acest articol pentru oamenii ăia neam cu extratereștrii care nu știu cum reușesc să se ferească de salata de boef sau consideră dulciurile ca ceva grețos. Cât despre cei care merg cu sființenie la sport și găsesc în asta o plăcere, nu mai amintesc….

Eu scris acum pentru noi, femeile astea de realizăm că vine primăvara și trebuie să ne scoatem fundurile de sub paltoane și nu numai că au intrat blugii la apă dar nici psihic nu ne prea simțim bine. Zău că admir din tot sufletul meu când văd prietene cum își pun poze săptămânal de la sală. Mă uit la ele cu alunele printre dinți și mă gândesc că sunt super femei! Și ele au job, casă, masă și chiar mai multă disciplină decât mine.

Și ca să nu îmi scadă stima de sine mai repede decât kilogramele de pe șolduri, sar în ajutorul suratelor mele care se luptă ca și mine între plăcerea de a mânca și plăcerea de a avea haine numărul 40.

Dragele mele nu știu dacă ați observat dar bărbații ne plac și pufoase așa că-i lăsăm în afara subiectului de azi. Dar dacă aveți vreunul pe acasă care vă critică că sunteți grase fără să fie îngrijorat de sănătatea voastră….ei bine, problem, vreau un trofeu sau o parteneră?

Revenim. Deci vine, vine primăvara și …(nu ne) cuprinde cureaua. Ce facem?

Sigur nu ne smulgem din cap părul și ne judecăm aspru pentru bagajul de osânză din dotate, admitem cu calm că ne place viața bună și clătita cu nutella.

Ne ținem departe ca dracu de tămâie de rezoluții gen ”de mâine”, sincer, de mâine nu se va schimba nimic.

Ne asezăm comod pe fund și ne gândim de ce mâncăm în halul în care mâncăm? Poate dezordonat, poate mult, poate dulce, poate toate la un loc. Să fie ceva ce vrem să compensăm, să înlocuim? A devenit mâncarea cel mai bun prieten, refugiu, adicție?

Mai apoi facem o excursie înapoi în timp și verificăm dacă nu cumva când eram mici am fost îndopate ca și gâștele pe principiul ”copilul gras este copilul sănătos”. Verificăm dacă din familie am învățat ce este aia alimentație sănătoasă, ore de masă și ceva disciplină. Ne uităm la mama și la tata, observăm cum se alimentează ei acum și tragem o concluzie: parcă, parcă seamănă viața noastră alimentară cu ceva cunoscut, nu?

Înlocuim imediat cuvântul dietă cu viață sănătoasă. Grasele țin dietă, alea de merg la sală și le încap blugii, au o viață sănătoasă. Deci? Hai și noi la fel!

Dar ce este viața asta sănătoasă? Să fie ceva legat de echilibru și normalitate. Adică somn, aer, apă, hrană pentru corp. Mai exact să dormi suficient, să îți miști fundul un pic prin aer, să bei apă și să mănânci ce-i trebuie corpului de cel puțin trei dăți pe zi. Am zis ce-i trebuie corpului, nu emoționalului tău dezechilibrat care cere ciocolată, cronțonele și alte prostii!

Nu ne apucăm ca apucatele de facem schimbări dramatice de mâine, suntem fete inteligente și știm că nu funcționează. Cică s-ar numi efectul yo-yo și nu îl vrem în viața noastră, nu? Introducem ușor viața sănătoasă în obiceiul zilnic ușor, așa cum tragem blugii când….

Nu eliminăm totul deodată fără să înlocuim cu ceva la fel de bun. Mâncăm ciocolată zilnic? Păi nu o eliminăm, că dăm în sevraj, micșorăm cantitatea și o înlocuim treptat cu ciocolata sănătoasă….aia cu 95% cacao.

Ne propunem un pic mai multă mișcare. Da, se pune și plimbatul cu aspiratorul sau frecatul cu mopul.

Nu ne comparăm cu altele! Serios, nu ne comparăm! Noi ținem ritmul nostru.

Nu ne facem așteptări nerealiste. Dacă am mâncat până acum în halul în care am mâncat, hai să fim blânde cu noi și să ne dăm timp de adaptare.

Introducem treptat trei mese (mici) pe zi și eliminăm treptat ”nu am timp să mănânc”. Bunica îmi spunea că le trebuie timp mațelor să se subțieze 🙂

Bem apă. Îți este foame? Bea apă, poate îți era sete.

Nu ne judecăm, pedepsim când scăpăm în dulciuri sau cornulețe. Cu blândețe ne întrebăm partea emoțională, ce naiba ne lipsește?

Nu ne apucăm de luni de dietă. De azi, mâncăm mai puțin și bem mai multă apă.

Foarte important! Nu trâmbițăm decizia  la toată lumea. Doar nu avem nevoie de arbitri și judecători, nu?

Mergem ușor pe burtă cu planul nostru de eliminat burta și ne susținem una pe alta. Punem de un grup, ce ziceți?

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ten − 4 =