Despre “nu am bani”

Lumea se împarte în “nu am bani” și “hmmm, să văd cum fac bani“.
Dacă aș fi știut de acum ceva ani ce experiență fabuloasă poate să-mi aducă dacă trag cu ochiul la training-urile care promovează sistemul MLM, aș fi renunțat la câteva formări pe care am dat o căruță de bani. Mult hulitul sistem oferă, dacă ești puțin atent, o serie de informații extrem de utile începând cu afacerile și terminând cu viața personală. Desigur că foarte rar am întâlnit oameni care într-adevăr să ajungă să câștige milioane de euro din MLM, însă știu câțiva care și-au schimbat traiectoria de viață. În fond nu trebuie să faci MLM, poți doar să extragi ce îți este ție de folos din el.

Părerea mea este că trebuie să fii isteț și să înveți tot timpul ceva nou. Din experiența profesională pot spune că majoritatea problemelor vin din blocaj, lipsa de perspectivă sau educație. Trebuie să fiți de acord cu mine că nu suntem educați ca popor să vedem partea plină a paharului. Dacă analizăm echidistant, ca și simpli observatori, viețile noastre financiare vom observa că fluctuăm între agonie și extaz sau siguranță și disperare.

Când te gândești prima oară la bani trebuie să fii foarte onest cu tine și să poți analiza care este emoția primordială legată de ei: frică, blocaj, deznădejde, limitare sau dimpotrivă, entuziasm, creativitate, asumare, progres. Este fabulos cum poți percepe un om exact în 3 minute în funcție de ce spune despre bani,  dacă ești puțin atent. Așa că nu trebuie să te lași păcălit de oameni care cred doar pe jumătate că vor reuși în afaceri. Am văzut foarte multe inițiative eșuate care s-au datorat exact acestui mic detaliu: frica de bani. Probabil și voi cunoașteți sau ați fost în situația în care ați eșuat din cauza fricii sau mai rău, ați pornit la drum cu cineva care era mai mult temător decât voi.

Ce observăm cu ochiul liber în bătătura noastră românească? Lipsa educației financiare, desigur. Peste tot observăm oamenii care fac afaceri după ureche și alții care își spun că sunt oameni de afaceri derulând contracte sigure cu…statul. Asta nu este afacere, fraților.

V-ați gândit vreodată din punct de vedere psihologic de ce nu reușim în afaceri?

Pe primul plan aș pune educația. Observați că nu am spus mediul familiar, este și el important dar educația este primordială. Nu contează dacă neam de neamul tău nu a făcut afaceri sau a dat-o de gard cu ele. Nu contează dacă toată familia spune că ai înnebunit sau toți prietenii spun că nu vei reuși. Contează cel mai mult să fii educat financiar. Și educat fiind ai să observi că nu îți mai este atât de teamă, plus că vei avea argumente împotriva celor care își dau doar cu părerea.

Cum nu există vreun Oxford al educației financiare în România, trebuie să faci ce știm noi cel mai bine: să ne descurcăm și să ”ciupim” informație de peste tot. Să deschideți ochii și să fiți obiectivi cu piața în care vreți să activați. Să fim sinceri, România nu este o piață ușoară. În fond poți prospera numai pe o piață cu oameni prosperi și…fie vorba între noi, noi românii suntem supraviețuitori, nu prosperi.

Pornind de la această realitate simplă, suntem supraviețuitori, devine foarte clar ce tip de gândire avem în legătură cu afacerea, nu? Cel mai bine se vede mentalitatea din proverbele noastre românești:

Banul este ochiul dracului.

Banul face din om, neom.

Cine are bani nu are minte, cine are minte nu are bani.

Prea multă bogăție, prostește.

  • proverbe extrase de pe un site de….educație fianciară românească. Vai de noi!

Una peste alta tot la educație ne oprim. Așadar uite câteva întrebări utile legate de bani și afacere?

I. Ce înseamnă banii pentru tine?

II. Care sunt modelele tale de viață pe care le admiri?

III. Care este sursa ta de inspirație?

IV. Cât timp aloci pentru a te educa financiar?

V. Ce înțelegi tu prin ”a face afaceri”?

Te aștept cu păreri, experiențe sau surse de inspirație să le discutăm și să tragem concluzii.

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 + 16 =