Don`t panic!

Au trecut sărbătorile cam repede, nu-i așa? Acum umpleam coșul de bunătăți, acum ne uităm la cardul gol. Încă un hop mâine pentru cine are Ion, Ioane și derivatele lor și de luni, la treabă cu noi toți!

Cum viața este o suberbă sinusoidă, după chef și distracție vine din nou o lungă perioadă în care sunt infinit mai puține sărbători și mult mai multe zile de muncă. Cum tuturor ne place viața bună, sărbătorile au așternut o pâclă de indiferență și am umplut frigiderele până la refuz ca mai apoi să umplem tomberoanele de mâncare aruncată. Știți că suntem fruntași în Europa în alimente aruncate dar și în guri flămânde de copii săraci, dar asta este altă poveste. Dar nu despe asta am vrut să povestesc cu voi ci despre momentul acela în care în prima săptămână din ianuarie ai rămas fără un RON până la salariu.

Nu sunt un finanțist și nici nu îmi propun să îți dau sfaturi despre cumpătare. Nici eu nu sunt cumpătată și mărturisesc că trăiesc după principiul ”mai bine o zi vultur decât o viață cioară”. Așa că am să mă rezum ”psihologicește” la trei sfaturi pe care le-am încercat pe propria piele.

 

I. Nu te panica! Serios îți spun, nu te panica. Îți explic și de ce: în primul rând vei secreta o mulțime de hormoni de stres care îți vor scădea imunitatea grav. Ai observat desigur că în luna Ianuarie mai toată lumea are guturai. În al doilea rând dacă ești în panică, mintea va refuza pur și simplu să găsească soluții, ocupată fiind cu gestionarea stării nu cu creativitatea care te-ar scoate din problemă.

II. Nu uita! Aici vom recurge la memorie. Adu-ți aminte că ai mai fost în situația acesta (poate chiar anul trecut pe vremea asta) și uite că ai supraviețuit. Cu siguranță tu, cineva din familie sau prieteni au trecut prin acestă lecție de viață dar viața ne dovedește că merge înainte cu panica noastră sau fără.

III. Este momentul să fii creativ!

Ei, uite asta cred că deosebește învingătorii de învins: creativitatea. Ce ar fi dacă ți-ai da voie să te joci puțin cu situația, nu situația să se joace cu tine. Nu am ai un leu în buzunar? Foarte bine! Sigur nu o să mori de foame până la următorul salariu, uită-te în frigider și din ce ai, gătește cea bun din tot ce mai găsești pe acolo. Să nu uităm că faimoasa pizza așa s-a născut pe lume.Mergi pe jos nu cu taxiul (asta dacă nu ai distanțe kilometrice), sună prietenii și organizează o petrecere gen ”fiecare aduce ceva”, plimbă-te pe stradă și observă natura. Fă orice îți obligă mintea să scapă din caruselul panicii.

Recapitulăm ca o mantră: TOTUL ARE O REZOLVARE! DIN ASTFEL DE MOMENTE ÎNVĂȚ!

Pe curând, mă duc să prăjesc niște cartofi 🙂

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 + 11 =