În sprijnul vieții

Nu poți scrie despre viață decât de acolo de unde începe ea: de la naștere. Înainte de sărbători am surprins o discuție între o viitoare mama și o mămică de băiețel zlobiu și plin de curiozitate. Uneori cozile lungi la câte un magazin alimentar la ora prânzului îți dau posibilitatea de a intra puțin în alte universuri umane. Mă uitam pe furiș la cele două femei și urmăream ca observator firul discuției. Vorbeau despre naștere. Cât costă o naștere, unde, dacă varianta cezariană este oportună, dacă medicul este bun și alte mărunțișuri organizatorice. Și atunci, ascultând discret conversația am realizat un lucru: despre copil nu vorbea nimeni.

De când este femeia pe lume, se nasc copii. Nimic nou până acum. Dar poate dacă ne-am îndrepta puțin atenția către copil, perspectiva nașterii ar arăta altfel. Naștere naturală sau cezarină ar trebui să fie decizia medicului, nu frica femeii de durere, dar acesta este un alt subiect de povestit  aici la despre viață.

Revenind la povestea viitoarei mame, da, în frumosul proces de aducere pe lume a unei vieți, amănunte legate exact de acest proces pot aduce un stres suplimentar viitoarei familii.

Cât costă nașterea?

Care este confortul mamei și al bebelușului?

Ce facem cu tatăl? Da, cred cu tărie că procesul nașterii trebuie parcurs de ambii parteneri.

Și nu în ultimul rând, întrebări legate de copil:

Care este confortul emoțional al noului născut?

Ce facilitate are pentru a se simți în siguranță alături de mama sa?

Ce personal de specialitate îl asistă în primele zile de viață.

Care este mediul cu care face cunoștință în primele ore de viață?

Toate aceste întrebări ar trebui să facă din subiectele de discuție a famiilor care așteaptă un copil.

De ce? Pentru că fiecare detaliu, mai ales cel legat de copil, contează pentru viitorul lui.

Știați că tăierea cordonului ombilical la scurtă perioadă de la expulzare, poate dăuna copilului? Studiile recente arată că sugarii au mai mult fier în sânge dacă cordonul ombilical este tăiat la ultima lui pulsiune. Este bine știut că fierul ajută la dezvoltarea creierului sugarului până la doi ani, deci nu este o informativ de neglijat.

Totodată mediul în care mama și noul născut își petrec primele zile este extrem de important pentru ambii. Un mediu liniștit, ocrotitor, asigură mamei confortul emoțional necesar să își înceapă bine cel mai lung rol al vieții: rolul de mama.

La numai câțiva kilometri de București, există o clinică modernă, pe nume ei,  Sanconfind (https://www.sanconfind.ro/)  o casă a mamelor ocrotite și a bebelușilor atent monitorizați emoțional. Le-am făcut o vizită și m-a impresionat secția dedicată nașterilor mai ales din prisma atenție la acele detalii care fac diferența.

Da, personalul medical nu taie cordonul ombilical imediat și lasă noul venit să se acomodeze cu mediul. Mama are acces imediat după expulzare la copil, ceea ce conferă copilului o mare siguranță emoțională. Sala de nașteri este una modernă, dar mai ales prietenoasă.

Personalul medical atent pregătit să ofere suport emoțional atât mamei cât și a tatălui. Diferitele modalități de cazare în camere oferă facilitate perfecte pentru odihna și siguranță după efortul nașterii. Și nu în ultimul rând, cantina, știu că nu este un amănunt atât de important, dar eu am mâncat cea mai bună supă acolo din viața mea.

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 + seventeen =