Cum începi corect un an nou?

Vrei un an bun și echilibrat? Nu trebuie să faci mare lucru decât după ce ai citit articolul să nu te scufunzi în lene sau în sarmalele rămase și sa faci următorul exercițiu foarte, foarte simplu:

Ia o foaie de hârtie, împarte în patru cadrane pagina și fii sincer/ă o secundă cu tine. După ce ți-ai declarat ferm sinceritatea, scrie frumos în partea stângă de sus a paginii “Îmi place la mine”, în dreapta sus scrie “Nu îmi place la mine”, stânga josCe aș dori să schimb” și în partea dreapta jos ”Cum?’‘.

Vei obține un tabel gen SWOT care îți va prezenta o viziune succintă asupra dezideratelor pentru viitoarea perioadă.

Nu te teme să privești coloana stângă în care ai enumerat ce anume nu îți place la tine. Marea majoritate a oamenilor pe care-i admiri tu acum au transformat slăbiciunile sau negativitatea în resurse imbatabile pentru succes. Tu poți fi următorul!
Acum că știi ce îți place și ce nu îți place, am să te rog să te uiți obiectiv la coloana cu schimbările. Cu toții ne dorim să schimbăm ceva ce considerăm că nu prea merge dar trebuie să fim foarte atenți dacă aceste schimbări sunt într-adevăr benefice nouă, celor din jur și societății.

Ca să vă dau un exemplu: am lucrat cu o domnișoară care a slăbit 28 de kilograme. Ca orice tânără dorea acest lucru repede și se aștepta ca cele 28 de kilograme în minus să-i schimbe viața în bine. A reușit să scape de kilogramele nedorite dar a ajuns să sufere de depresie, așa am ajuns să ne și cunoaștem. Înfometarea i-a slăbit organismul pe perioada curei. A devenit obosită și i-a scăzut semnificativ nivelul de concentrare. A început să aibă probleme la locul de muncă. Odată cu pierderea kilogramelor a intervenit o altă problemă: hainele prea largi. Domnișoara a slăbit dar nu a luat în calcul și un buget pentru schimbarea garderobei. Așadar un alt factor de iritare a fost că trebuia să poarte aceleași haine. Pe unele a reușit să le strâmteze, altele i-au adus aminte de perioada în care a fost supraponderală. Deși s-a așteptat să se producă o schimbare miraculoasă la nivel social, ea a rămas tot fata timidă care se credea marginalizată de kilograme care se ferea de oameni. A înțeles însă mai târziu că schimbările majore au loc în primul rând în interiorul nostru și mai apoi, pas cu pas și în exterior. Că un singur lucru schimbat nu aduce întotdeauna rezultatul așteptat și că trebuie luate în considerare toate aspectele vieții în momentul în care decidem schimbarea.

Dar să continuăm exercițiul.

Mai ia o foaie de hârtie și răspunde cu sinceritate la următoarele întrebări legate de schimbările pe care ți le dorești:

* Este obiectivul/schimbarea ta pozitivă? Atenție! verifică dacă obiectivul/schimbarea este ceva ce se dorește a fi obținut, nu evitat (exemplu: “să fiu sănătoas/ă și să am un corp armonios”, în loc de ”să nu mă îngraș”).

* Să fie un obiectiv/schimbare realist/ă. Desigur, poți să speri că vei câștiga la loto și îți urez succes, dar mai simplu este să ai curaj să faci o schimbare benefică în viața ta care să îți aducă beneficii la fel de mari ca banii câștigați la loterie.

* Ce ești dispus/ă să faci pentru obiectivul/schimbarea ta? Ei bine, asta este o întrebare tare bună. Degeaba ne dorim marea cu sarea dacă nu ne mișcăm un cm pentru ea. Sau dimpotrivă dacă ceea ce ne dorim afectează grav pe cei dragi nouă. Exemplu: poți să îți dorești un loc de muncă extrem de bine plătit, dar ești dispus/ă să lucrezi până târziu și să îți vezi copiii doar dormind și soțul în weekend? Probabil că mulți ar răspunde că merită, dar vă garantez că pe termen lung consecințele sunt dramatice.

* Stabilește temporal obiectivul, când începe, când te decizi să faci primul pas și foarte, foarte important, când știi că este atins.

Pune acum hârtiile într-un loc accesibil pe care să îl vezi atunci când te apucă lenea sau frica de schimbare. Resursele noastre sunt nelimitate și limitările doar în gândirea noastră. Dacă ne vom obișnui să privim viața ca pe un exercițiu frumos, rezolvările vor veni fără mari probleme. Dacă însă vom privi viața ca pe ceva greu și nedrept, vorba aia din popor: ai grijă ce îți dorești, poate ți se întâmplă!

Tu, tu cel care citești acum aceste rânduri poți obține orice îți dorești în viață dacă înveți chiar din momentul acesta să scapi de temeri și blocaje. Ai curaj măcar să visezi și vei vedea că visând vin și soluțiile. Nu te opri din drumul tău și ai grijă să nu te însoțești cu oameni care nu cred în tine sau care te blochează.

Dacă vrei poți, un 2018 plin de tot ce vrei și ce poți realiza!

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ten − 6 =