Dăruiești sau desăvârșești?-partea a II-a

 Azi vorbim despre dezvoltare și desăvârșire

Acum ceva ani, când industria comunicării a luat cumva amploare, am sperat că va exista o departajare: companiile mari cu clienții mari și companiile mici cu companiile mici. Sperăm ca noi, ”comunicatorii”, să ne găsim un loc firesc și să sprijinim activ și profesionist nișa de mijloc a producătorilor români. Nu știu nici acum unde a fost greșeala sau dacă ea a fost greșeală sau conjunctura, știu doar că pe lângă clienții care nu au înțeles puterea cuvântului, în acestă minunată meserie de ”comunicator” au năvălit o grămadă de persoane care nu cinstesc cuvântul. Urmarea o știm cu toții. Clienți nemulțumiți uneori pe bună dreptate și o industrie atât de frumoasă încercând să supraviețuiască ca peștele pe uscat.

Si cum am asistat cumva implicată în fenomen și nu am facut mare lucru să îl opresc, am luat hotărârea să nu mai greșesc a doua oară. Exista o explozie de traineri, motivational speakeri, public speakeri s.a.m.d si doar câțiva oameni demni de acest statut. A învăța oameni înseamnă multă experiență și extrem de multă înțelepciune, toate acestea se acumulează în timp și din fericire, nu pot fi cumpărate cu o diplomă.

A fi ‘’învățător’’ înseamnă să ai o verticalitate probată în timp și să dovedești nu numai că știi care îți este visul, dar ai avut capacitatea să ți-l urmărești cu tenacitate în ani. Că ai ce spune nu din cărti, ci din inimă.

Că tot există o efervescență de programe de dezvoltare personală, am început să mă întreb la modul cel mai serios cum ar trebui să se numească ele corect. Ce spun eu că fac când sunt întrebată?

Dezvolt sau desăvârșesc?

Am luat DEX-ul și m-am lămurit, aveam dreptate. Dezvoltare înseamnă creștere, evoluare, amplificare.

Desăvârșire, un termen mai plăcut sufletului meu înseamnă perfecționare, îndeplinire, a face ca o acțiune să capete formă definită.

In consecință noi desăvârșim sau dezvoltăm. Sau amândouă.
Un ‘’dezvoltator’’ trebuie să aibă abilitatea de a înțelege în ce etapă se află oamenii din fața lui. Nu se regăsesc, încearcă să găsească puncte de sprijin, informații, sfaturi, ghidare pentru găsirea unui anumit drum sau dimpotrivă sunt oameni care sunt déjà dezvoltați și vor să ajungă în etapa de desăvârșire. Mai pe înțelesul tuturor dau un exemplu concret: cel care are nevoie de dezvoltare, vine la un curs de comunicare să învețe să comunice. Cel care se desăvârșește, știe déjà să comunice, dar mai caută un context în care își stabilește obiectivul suprem, de pildă să se facă bine înțeles de către toți în orice context. Diferența este sensibilă, dar necesar de trasat tocmai pentru a nu crea confuzii exact așa cum s-a întâmplat în industria comunicării când nu s-a mai știut exact la ce folosește PR-ul.

Vocația de ‘’învățător’’ este o datorie de onoare. Increderea cu care ești investit te obligă sa produci rezultate vizibile. Trebuie să poți să înțelegi nevoia și să facilitezi găsirea acelei soluții pe care omul din fața ta o poate aplica o viață întreagă. ‘’Invățătorul’’ schimbă vieți. Schimbă vieți în bine. El este pregătit prin experiență și se pregătește constant prin studiu. ‘’Invățătorul’’ nu este indolent, el știe că un om schimbat înseamnă un prim pas către normalitate și normalitatea vine din alinierea la valori pe care el, invățătorul le știe.

Starea fericirii noastre depinde în cea mai mare măsură de efortul și implicarea pe care o depunem pentru obținerea ei. Este momentul în care suntem cumva obligați de conjunctură să începem să alegem bine. Să facem diferența între autentic și fals. Să ne alegem cu discernământ învățătorii pentru a schimba ceva concret în viața noastră.

 

 

Domnilor de la Guvern, știți că există oameni care sunt dispuși să vă ajute să învățați să vă disciplinați timpul, să comunicați, să re-învățați valorile românești?

Domnilor oameni de afaceri, știți că există oameni care vă pot învăța să comunicați, să motivați, să fiți eficienți și până la urmă să fiți de succes?

Domnilor editori, știți că există autori români care scriu cărți motivaționale, bune, utile și nu au loc pe raft din cauza autorilor străini pe care-i promovați?

Domnilor din mass media, știți ce vrea să vadă poporul? V-ați gândit vreodată că și de voi depinde sănătatea mentală a acestui popor și că dacă numărul de depresivilor crește, sunteți direct răspunzători?

Domnilor din sănătate, știți că puteți învăța să vă comunicați rezultatele și să repuneți în valoare această nobila meserie de medic?

Domnilor din învățământ, știți că avem o generație de tineri minunați, dar care așteaptă puțină motivare și un exemplu pozitiv?

Domnilor si doamnelor din țara asta, știți că există o serie de oameni care știu cum să vă facă să fiți fericiți, multumiți, eficienți si prosperi?

Pentru că poate totul se rezumă la simpla pildă: cere și ți se va da.

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × 2 =