Durerea de suflet

 

” Am o problemă, cât mă costă și ce trebuie să fac să o rezolv repede?”

Cam aceasta este abordarea omului modern când simte că doare ceva ce nu poate fi definit clar, și anume sufletul. Și doare al naibii mai ales când pentru prima dată te afli față în față cu o problemă care nu se poate rezolva cu pastile. Sau ba da, greșit. Se rezolvă cu pastile. Mergi la medic, îți prescrie calmante, antidepresive, anxiolitice, somnifere și crezi că ai rezolvat problema, defapt ai pus un ”plasture” pe o rană vie.

Judecând fenomenul aș spune că omul modern fuge de sine ca dracul de tămâie. Trece emoțiile printr-o sită cu ochiuri largi și bifează pe rând: iubirea pe care o confundă adesea cu starea de îndrăgostire, starea de bine pe care o măsoară în posesiuni materiale, empatia cu care nu prea știe ce să facă. Pentru că nu este comod mai ales când simți suferința pe care poate chiar tu o provoci altcuiva.

Sufletul, acest ”ceva” care este perceput prin diferite unghiuri ba din punct de vedere spiritual ba științific, doare când este rănit. Și nu cred că există om pe lumea asta care să nu fi simțit o presiune care îți ia din respirație, îți umezește ochii și doare surd. Doare când pierzi pe cineva drag, doare când te temi pentru cineva, doare când ești trădat sau umilit. Doare când nu ești iubit. Și doare zdravăn fără ca un medicament concret să-l aline.

Durerea de suflet nu are medicație. Ea nu trece cu una cu două, poate rămâne o zi sau poate sta cu tine o viață întreagă. Ca o plagă care nu are vindecare, nu deranjează dar nici nu te lasă să simți pe deplin bucuria. Durerea de suflet se vindecă în funcție de cât curaj ai să intri adânc în corpul tău durere și să începi procesul de vindecare.

Dacă poți să o faci de unul singur? Da, sigur că poți. Dar vindecarea nu se faci citind repede o carte, urmând un curs de 4 ore și meditând la o viață mai bună. Vindecarea necesită curajul unui chirurg care singur și fără anestezie își îndepărtează corpul durere. Deci nu este simplu.

Și acum să intru puțin în bucătăria meseriei mele cu mici observații făcute pe marginea miilor de ore lucrate în cabinet cu oameni curajoși care au înțeles că pentru a fi fericit trebuie să ai curaj să elimini nefericirea cu care atât de bine te-ai obișnuit.

Durerea sufletească nu trece repede. Are timpul ei de vindecare și din propriile observații nu este recomandat să forțezi procesul.

Nu există rețete universale de vindecare. La un om procesul poate merge mai ușor ca un ”aha feeling” la alții durează ca la un sit arheologic, descoperire după descoperire.

Marea majoritatea a oamenilor nu ia în seamă durerea sufletească, nu o vindecă și mai apoi sunt uimiți că dezvoltă boli cronice grave.

Marea majoritate a durerilor sufletești au drept răsplată dacă le vindeci o enormă transformare. Deci merită să ai curaj să încerci.

Partea bună este că alcătuirea umana este una extrem de rezistentă. Poți trăi bine merci …mă rog cu note de plată în disfuncții organice, o viață întreagă. Și poți să fii și din categoria celor care spun ”acum de ceva trebuie să moară omul” sau ”viața fără probleme este ceva imposibil”, tot ești dator cu o viață trăită și sigur, mai devreme sau mai târziu …pleci. Dar poți să fii și atent la viața pe care o duci, să stai într-un permanent contact minte-corp-suflet și să ai acel minunat echilibru pe care cei mai mulți în cataloghează ”nebunia Zen care trece la un moment dat”.

Nu trebuie să crezi ce am scris eu aici și nici să o iei ca o avertizare. Doar am să te rog să continui să citești și singur vei decide ce ai de făcut dacă sufletul tău doare acum.

Scala realizată de Holmes și Rahe, ambii psihiatrii, care au atribuit fiecărui eveniment un anumit scor și acumularea de peste 300 de puncte indică un nivel mare de stres ce determină un risc mare de îmbolnăvire. Celebra scală a stresului alcătuită de cei doi cercetători are la bază o  întrebare firească: care este nota de plată plătită de organism în cazul aparițiilor evenimentelor cu factor mare de stres, fie ei negativi sau pozitivi?  Și cercetările au scos la iveală un adevăr dur și anume că există o strânsă corelație între boli și orice schimbare în viața noastră care necesită o adaptare rapidă. Nu am să amintesc în acest articol de copii, cei care o ”încasează” în mod frecvent și sunt tratați doar cu medicamente după sfântul principiu ”este prea mic să priceapă”, vorbim și despre asta într-un viitor articol.

Nu vreau să te stresez doar am să amintesc câteva evenimente pe care dacă tocmai le trăiești, ia măsuri de precauție.

  1. Decesul unei persoane dragi, 100 puncte.

  2. Divorț, 75 puncte.

  3. Pierderea încrederii în sine, 60 puncte.

  4. Boală sau vătămare fizică, 50 puncte.

  5. Schimbarea ocupației profesionale, 36 puncte.

  6. Dificultăți financiare pe timp mediu, 25 puncte.

  7. Pierderea serviciului, 47 puncte.

  8. Pensionarea, 47 puncte.

  9. Violența în familie, 70 puncte.

  10. Dificultăți cu șeful, 23 puncte.

Am spicuit doar câteva din evenimentele stresante din viața noastră de zi cu zi. Cât de ușor se pot acumula cele 300 de puncte?

Suntem un popor tare rezistent și acum poate ne explicăm de ce avem atâtea farmacii pe o stradă :).

Pe curând!

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five × 1 =