Homarul a fost de vină

Ce ți-e și cu relațiile astea sentimentale. Cum încep ele frumos și riscă să se sfârșească într-o baltă de reproșuri, bălăcăreli și suferință.

Romantică din fire nu am să mă dezic de dorința mea de a învăța oamenii să iubească frumos. Pentru că se poate: zău, se poate. Sigur că accept și cârcotașii care spun acum în gând ”pe bune, câte relații mișto ai văzut?”. Nu am văzut multe este adevărat, dar am văzut ce anume face o relație bună și cred că asta este suficient. Este ca și când dețin esența esențelor și asta mă face foarte bogată în cunoaștere.

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care este într-o relație fericită, apropo de câte relații fericite am văzut, despre decizia ei de a se căsători cu un străin. Iar cârcotașii ar zice că daaaaa, păi străinii sunt bogați, bine situați și este ușor când ai bani.

Eu văd din altă perspectivă acest aspect: acel străin, că nu-i cunoaștem pe toți de pe acestă lume, vine dintr-o țară în care marea majoritate a oamenilor au sărit peste prima treaptă a lui Maslow și nu se mai tem că vor crăpa de foame. Și firesc, când nu mai ai grija zilei de mâine (pentru că votezi responsabil) îți rămâne suficient timp și energie să dăruiești. Nu este o generalizare, dar este o chestiune de civilizație emoțională, dacă putem să o numim așa.

Am mai scris despre asta și o să mai scriu. Uite că îmi fac o misiune din a scrie până se aude în fund de sat care sunt nevoile femeii și cele a bărbatului. Poate pun și eu o mică pietricică la bunăstarea emoțională a poporului român.

Dar să o luăm pe rând și am să încep cu nevoile bărbatului, să nu spuneți că sunt o feministă frustrată.

1. Încredere, bărbatul are nevoie de încredere. Desigur în formarea lui ca bărbat această încredere este adânc zdruncinată de mamă care se îndoiește că puiul ei, micul bărbat, ar putea să-și fiarbă un ou și să nu moară de foame fără ea, MAMA. Și uite așa, el începe să creadă că nu știe să spele, să calce sau gătească. Ajuns matur, el cere încredere în masculinitatea lui, nefiind poate capabil să se auto-susțină. Dar este dreptul fiecărui bărbat să ceară încredere în ceea ce face și întreprinde pentru binele cuplului atâta timp cât are încredere în el că poate susține familia.

2. Acceptare, altă nevoie importantă pentru bărbați. Au nevoie să se simtă acceptați în cuplu cu toate acele lucruri care pentru noi doamnele pot părea ciudate. Hobby-urile sunt importante pentru bărbați chiar dacă pentru noi femeile par pierdere de vreme și în momentul în care acceptăm, nu spun să și susținem, deja facem ceva constructiv pentru ei și pentru noi ca viață de cuplu.

3. Apreciere, toate femeile înțelepte știu că vorba dulce mult aduce și a spune cuvinte de apreciere bărbatului îl transformă în eroul vieții de cuplu. Și da, bărbatul dorește apreciere și dacă duce gunoiul sau șosetele la baie. În fond face ceva, nu ?:)

4. Admirație, da admirație. Să le admirăm curajul, tenacitatea, motivația, puterea, corpul, privirea…Bărbatul are nevoie de admirație. Acest lucru îl face să se simtă unicul și asta-i dă putere. Pentru bărbați admirația este factor motivațional așa că nu vreau să vă aud fetelor că vă plângeți de ”curva aia care i-a sucit capul”, nu i-a sucit nimic, l-a lăudat puțin și bărbatul este precum ursul la miere când este vorba de admirație.

5. Aprobare. O femeie înțeleaptă știe că nu trebuie să contrazică, trebuie să aprobe și să facă cum vrea ea. Bărbații au nevoie de aprobare și este dreptul lor. De vreme ce-i numim capul familiei trebuie să le dăm și acest drept firesc, altfel se numește….castrare și este cu notă de plată în cuplu.

6. Încurajare. Da, nu numai că bărbații plâng câteodată, dar ei au o mare nevoie de încurajare. De ce? Pentru că de cele mai multe ori ei luptă pentru nevoile noastre, a femeilor. Lor le ajunge, canapeaua, telecomanda, meciul și ce pot mânca de la fast food. Deci au nevoie de încurajare să iasă în lume să ne satisfacă nevoile noastre a femeilor.

Și uite așa ajungem la povestea fetelor și la nevoile lor :).

Cunosc un cuplu care s-a destrămat tocmai din cauza acestor nevoi nesatisfăcute. Ea l-a încurajat, a acceptat micile neajunsuri, a iertat, a apreciat și admirat ce face el, a aprobat și încurajat când el nu a avut inspirație. Și totuși, cuplul s-a destrămat. De ce? Simplu: ea și-a dorit homar și el roșii cu brânză.

1. Grija. Grija este foarte importantă pentru femei. Și este normal să fie așa pentru că ele, femeile, sunt născătoare de viață și în timp ce poartă copiii în corp nu mai pot face atât de multe lucruri, cineva trebuie să aibă grijă de ele. Tot de grijă au nevoie când vine momentul în care trebuie dus baxul de apă sau femeia vrea perdele noi. Se spune că bărbatul este casa și femeia acasă.

2. Înțelegere. Femeile trec printr-o mulțime de stări începând cu cele fizice și hormonale în care ele nu se înțeleg, de aceea au nevoie de înțelegere externă. Femeile au frici mărunte, temeri nejustificate și  blocaje, deci au o nevoie acută de un umăr puternic și o îmbrățișare în acele momente. După care tot ele răsplătesc cu vârf și îndesat.

3. Respect. Da, femeile au nevoie să le respecți intuiția în primul rând. Să nu le insulți inteligența nativă în care ele simt că ceva este putred în Danemarca și tu ca bărbat nu recunoști nimic. Da, femeile au nevoie să le respecți meseria, vocația, deciziile, efortul banal de a face mâncarea ta preferată când sunt moarte de oboseală.

4. Devotament. De câte ori am lucrat în terapii de cuplu în care pricipalul motiv a fost infidelitatea, am auzit de la femei același reproș: a început să mă neglijeze, să nu mă mai observe, a început să facă gesturi frumoase pentru cealaltă, pe mine m-a ignorat. Da, de multe ori femeia cere acest devotament față de gesturi, nu neapărat față de corp. Devotament înseamnă să fii același în familie chiar dacă poate îți potolești în altă parte nevoie de validare. Devotament înseamnă atenție, grijă, sprijin.

5. Recunoaștere. Dragele mele, vă aduceți aminte de momentul în care relația a fost confirmată? În care din multe ați devenit ACEEA, The ONE? Recunoașterea este un fel mai complex de admirație de care au nevoie bărbații. Femeia are multă nevoie de recunoaștere. Vrea să se asigure că tu ca bărbat vezi că ea există în toată complexitatea ei de femeie, mamă, soție, parteneră și prietenă.

6. Asigurări. Dacă bărbații au nevoie de încurajare, femeile au nevoie de asigurări. Acestea este bine să se traducă constructiv, în asigurarea că sunt iubite, că arată bine, că sunt amuzante sau minunate, că relația merge în direcția bună, asigurarea că lângă ele există un bărbat care le sprijină. Că relația se construiește pas cu pas.

Revenind la cuplul nostru, cel în care ea voia homar și el roșii cu brânză, povestea putea să aibă happy end. Era important ca fiecare din ei să aibă grijă de nevoile celuilalt.

Dar…de vină a fost homarul 🙂

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen − fourteen =