Monogamia este făcută pentru cei care iubesc mai mult

Mult timp mi-am propus să țin departe de ochii publici observațiile mele despre relațiile de cuplu. De curând însă am avut o revelație: de unde învățăm să iubim și mai ales cum învățăm să iubim dacă nu avem cât mai multe exemple la dispoziție?

Ați observat că atunci când suntem în cel mai fierbinte punct al relației de cuplu nu sunt probleme grave? Totul curge firesc, cuvintele și gesturile își au sensul și armonia domnește liniștită peste cei doi protagoniști.

Nu mă surprind deloc cazurile de adulter în cuplu. Am văzut cele mai diferite situații și am surprins cele mai incredibile permutări, dacă îmi este permis să le spun așa. Poate la început, la primele terapii de cuplu eram mai atentă la povestea adulterului: între doi oameni apărea o a treia și de acolo o poveste. După ani de experiență am început să observ complexitatea și mecanismele adulterului. Și am descoperit o cu totul altă poveste.

Este omul monogam? Uite o teorie pe care tare mulți cercetători o întorc pe toate părțile. Și desigur rezultatele cercetării derivă de la întrebări, oameni, țări, culturi, etc. Ba chiar la un moment dat s-a încercat comparația dintre om și anumite specii de animale complet monogame, poate doar din dorința de a confirma această teorie, nu știm.

Din observațiile mele pot spune că am și eu o teorie: monogam este cel care iubește mai mult. Acela va ține de relație și-i va da importanță în toate aspectele ei. Am observat că monogamia nu ține de vârstă, sex, educație, religie sau orientare, ține mai mult de gradul de auto-cunoaștere și standardele pe care le impune altora și sieși, persoana. Desigur există mulți oameni care rămân monogami pentru că așa cere Dumnezeu, pentru că nu este frumos să trădezi sau pur și simplu de frică, dar nu despre ei este vorba aici deși merită și acest subiect un articol.

Tot din observațiile mele pot spune că marea problemă în cupluri și încălcarea monogamiei începe din ignoranță. Cum spuneam la început, pentru orice lucru este nevoie de cunoaștere și poate cel mai complex mecanism este cel de a trăi împreună.

Învățăm să trăim împreună de regulă așa cum am învățat de acasă și după perioada de foc în care totul este perfect, se instalează comoditatea, confortul, rutina și încep să ruleze vechile programe, cele pe care le-am văzut la părinți.

Am auzit de nenumărate ori în timpul terapiilor de cuplu, întrebarea ” ce s-a întâmplat, totul a fost altfel la început, s-a schimbat de nu mai recunosc nimic din ce a fost la început”. De fapt nu s-a schimbat nimic, totul a revenit la normal.

Ce are cealaltă/ celălalt?” este altă întrebare frecventă. Ce are? nimic, este altfel. Este exact așa cum dacă pleci nemulțumit de haine de la Mall s-ar putea să vrei să probezi altele care par că îți stau mai bine.

Nemulțumiri, ignoranță, lipsuri, cuvinte aruncate fără temei, așteptări nemărturisite, lipsă de comunicare, oboseală, stres, nesiguranță, invalidare, frica de singurătate, sunt doar câteva cauze pe care se construiesc foarte temeinic povești de adio.

Construcția unui cuplu seamănă cu construcția unei case. Dacă nu știi ce material iei s-ar putea să ai surprize. Și așa cum o casă nu se construiește peste noapte și cuplul are nevoie de timp pentru a suda acel emoțional frumos și puternic care poate face față la momentele în care un cutremur scutură casa din temelii.

Ce este monogamia din punctul meu de vedere și aici mă refer în special la monogamia sexuală? Este respect față de tine, cunoaștere și înțelepciunea de a nu crede că un cuplu merge pur și simplu doar că se împarte o casă, o rată sau un copil împreună.

Ce facem când în cuplu apar probleme? Cerem ajutor de specialitate. Cerem o privire obiectivă și cu mult curaj punem în balanță toate ingredientele care au dus la acel moment. Și începem să le rezolvăm pe rând, cu asumare, iertare și înțelepciune.

Câte cupluri și-au rezolvat problema prin terapie de cuplu? Marea majoritate. Mai ales cele în care iubirea nu a murit.

Există monogamie sexuală? Da, există! Întrebarea este cu ce o menținem o viață întreagă? Interesant subiect, nu:) ?

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

10 − nine =