Uite abundența, nu e abundența

Uite așa mă apucă un zâmbet șugubăț când văd abundența de informații despre abundență. Cursuri, cărți, meditații,entități, poțiuni, incantații sau tehnici, toate menite să ne învețe să băgăm amărâta aia de hârtie în buzunar.  Și intră? La unii da, la unii nu :).

Acum nu o să mă apuc eu să judec de pe margine cum este cu secretul atragerii abundenței, dar pot să îmi dau cu părerea, nu?:)

Păi eu am observat cam așa cu mintea mea de psiholog: odată ce conștientizezi problema, încerci (măcar încerci) să găsești soluția. Te trezești într-o bună zi că vrei mai mult, mobilizezi creierul și pe gluteus maximus (adică îți miști fundul) din zona ta de confort și ceva ceva tot se întâmplă. Acum sigur, poți să crezi că doar uitându-te la ”The Secret” de o sută de ori te lovește abundența în cap sau poți să faci trei cruci de ”Doamne ajută” și îți trimite Șeful ceva de acolo de sus, dar nu este chiar așa. Deși trebuie să recunosc tot cu mintea de psiholog că determinarea aduce uneori cele mai nebănuite surprize, dar nu este o regulă.

Prietenul meu Maslow m-a învățat că lucrurile se iau pe rând. Dacă îți țâțâie curul că nu poți plăti chiria, ai un job în care lunar primești exact aceiași sumă de bani și crezi că un part time te-ar ucide, sigur nici mama esenței abundenței nu te salvează. Pe principiul ”de unde nu e, nu e”. Alt prieten de al meu, Alfred Adler m-a învățat că educația cizelează și mi-a rămas întipărită în minte celebra lui îndrumare ” noi creem ceea ce suntem”, într-un cuvânt simplu: ai o problemă cu abundența, vezi unde ai sărăcit în tine și mai vezi dacă nu cumva fugi ca dracu de tămâie de cunoaștere, care da, vine cu timpul și ceva efort implicat.

Din experiența mea pot să confirm următoarele metode, care am văzut că au funcționat:

1. Conștientizare. Este important să conștientizezi că ceea ce crezi că ești și poți este doar… să zicem la jumătatea resurselor tale. Că în capul tău rulează milioane de programe nocive despre abundență. Că degeaba crezi că vrei dacă de fapt ceea ce trebuie să faci pentru a avea, te limitează din capul tău. Și aici mă refer la tipologiile introvertite cărora le este greu să interacționeze cu oamenii și care dacă nu au o meserie de programator să scoată abundență din taste, se confruntă cu stări de limitare când se văd în mijlocul oamenilor. Desigur, nu este o generalizare, am văzut introvertiți care au dărâmat munții, dar au și lucrat din greu cu ei pentru asta. Tot greu le este celor care vin din familii pentru care banii sunt ceva greu de accesat, nemeritat sau mai grav, ceva la care nu au dreptul. Think about that!

2. Deparazitarea. Cam așa aș numi eu această etapă când îți iei mintea la puricat, segment cu segment și conștientizezi aproape clar ce se află acolo. Spun aproape pentru că mecanismele sunt mult mai complicate și sigur vei avea nevoie de o altă minte obiectivă din afară să îți vadă deviațiile de percepție. De acea sunt buni psihologii la casa omului (moment publicitar!)

3. Scopul. Chiar, uite la asta poate nu te-ai gândit. Ce scop ai să accesezi abundența. Că dacă vrei să cumperi o țoală, un sejur și niște crăpelniță mai bună, nu prea ești pe drumul bun. Scopul abundenței este un pic mai înalt și culmea de regulă vizează pe lângă tine, chiar societatea. Deci e o problemă dacă îți este greu să ridici de pe jos hârtia aruncată de alții pe principiul ” nu mă interesează”. Când vrei abundență te interesează acest aspect pentru că simplu: într-o societate săracă, ne-educată și ignorantă nu prea poți să te dezvolți. Poate acum înțelegi de ce fură cei aleși.

4. Planul concret. La partea asta nu merge cu comoditatea, rușinea, timiditatea sau confortul. Drumul abundenței este presărat cu obiective înalte care se ating cu multă muncă.Povestea aia cu norocul care cade pe capul tău nu prea ține, poate maxim un câștig la loto, dar și pentru ăla trebuie să faci ceva. Asta dacă vrei să ai ceva stabil și pe lungă durată. Altfel îți furi căciula, te plângi, te limitezi și pui vina pe soartă, săraca de ea.

Despre abundență putem vorbi tare mult, dar te rog să îți răspunzi la următoarea întrebare:

Dacă toată lumea vrea abundență, cum de tot săraci suntem?

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × 1 =