Până ce moartea ne va despărți sau ce naiba?

Cred că nu există cuplu pe fața pământului care să nu fi trecut măcar o secundă prin sentimentul acela groaznic că totul s-a terminat.

Începuturile sunt frumoase, pasiunea, descoperirea, misterul, planurile, toate fac ca cei doi să prindă aripi către acel fabulos și așteptat DA! De când lumea și mai ales în vremurile noastre, fetele suspină după o cerere romantică în genunchi și un inel sclipicios și băieții abia așteaptă să scape de supliciul nunții în care trebuie să ”facă frumos”(dansul mirilor, furtul miresei..ehe, nu sunt pe placul lor întotdeauna).

În viața mea am asistat la două nunți frumoase, atât. Privindu-i pe miri am văzut ceva dincolo de fast, ceva care părea că-i va uni într-o lungă viață frumoasă. Acum la ceva ani de la moment, regăsesc la ei aceiași privire care mi-a plăcut și am remarcat-o atunci. Restul, nunți de fațadă. Aș fi putut câștiga bani frumoși dacă puneam pariuri, nu m-am înșelat niciodată cu privire la momentul în care vor anunța că divorțează. Se vede cumva din organizarea nunții, schimburile de priviri și mai ales rictusurile socrilor.

O imagine concretă a ceea ce povestesc eu aici, este un târg de nunți. Vânzoleală, oferte, poleială, fast, uneori kitch, cupluri care aleargă de colo-colo în căutarea ofertei perfecte. Dacă vrei să privești adevărul dincolo de ce se vede, observi că marea majoritatea a tinerilor pornesc de la bun început separat. Să luăm cazul concret pe care l-am observat azi. Ea și el, până în 35 de ani. Ea, fremăta după rochia perfectă, el, se plictisise.

– Ce zici de rochia asta, îți place? spuse ea luând în brațe o mână de tul ( gusturile nu se discută).

– Dacă ție îți place ce mă întrebi, ia una și gata, spuse el stând lângă intrarea în stând de parcă ceva l-a țintuit la podea.

– Dar vreau să îți placă ție, hai, sunt frumoasă? insistă ea.

– Hai dragă, ia ceva și gata, ce atâta…….

Facem o previziune?:)

Știți dragi mei, căsătoria este un lung șir de momente în care cei doi sunt umăr la umăr privind în aceeași direcție, cum frumos spunea Exupery. Nunta este un moment alb care te pregătește să mergi și prin noroi. Și nici nu ar fi atât de tragic dacă ne-am pregăti sufletește ambii protagoniști din cuplu, să mai pășim și în glod din când în când.

Zilele trecute îmi spunea o amică avocată că anul trecut a crescut incredibil numărul de divorțuri. Asta observ și eu din numărul de cupluri care mi se adresează pentru consiliere. Ce se întâmplă?

Simplu: ne ocupăm de toate prostiile de pe lume și uităm sau suntem ignoranți, fiind mult mai conștienți de cursul euro, de propriile emoții. În fond cine să ne fi învățat că un cuplu înseamnă o serie de nevoi și este necesară multă măiestrie să facem față…noroiului.

Ca să citez pe cineva drag mie ”fac ceva pe cărțile tale de consiliere de cuplu” am să continui să scriu articolul pentru cei care nu suferă de teama de a-și pierde vederea citind:).

Cuplul, hmmm, chiar, oare ce înseamnă un cuplu? Dacă ne raportăm strict biblic, înseamnă ceva până la moarte, dacă ne uităm în jur, înseamnă o nebunie și dacă ne străduim să privim și mai bine, poate vedem ceva ce semănă a doi oameni, bărbat-femeie, trăind în armonie.

Dacă scoatem din context dragostea, compatibilitatea sexuală și câteva valori comune, în cuplu rămân suficiente ingrediente care fac lucrurile să meargă ori mai departe ori către un divorț. Câte cupluri cunoașteți care s-au dus la consiliere maritală înainte de căsătorie? Câte cupluri credeți că fac o analiza corectă a sistemului de valori, credințe, obiceiuri? Câte cupluri realizează că se căsătoresc cu istoria familiei, cu tot ce este bun și mai puțin din ea? Câte cupluri nu intră cu o naivitate incredibilă în căsătorie urmând să își facă unul altuia zile fripte? Multe, nu?

Căsătoria înseamnă mai întâi de toate inteligență emoțională. Dedicare, sensibilitate, generozitate, loialitate, responsabilitate și încredere. În cuplu cei doi trebuie să coopereze, să accepte compromisuri, să ia și să respecte decizii împreună. Să fie flexibili, receptivi, iertători, iubitori, toleranți și înțelegători cu privire la micile imperfecțiuni sau chiar ciudățenii. Materia ”căsătorie” nu se predă la școală și de cele mai multe ori, părinții, nu sunt cei mai buni profesori. Noi la rândul nostru, căzuți în mirajul atracție sexuale și ignoranță, mergem înainte într-o poveste nu cu happy end.

Sunt extrem de multe de spus despre managementul unui cuplu. Dar ceea ce este bine să rețineți sunt următoarele:

1. Pentru ca o femeie să fie fericită, bărbatul trebuie să fie afectuos cu ea. Ce înseamnă afectivitate, domnilor? Cum o manifestați? Ce beneficii aveți? sunt la un click distanță, întrebați și vă răspund.

2. Pentru ca un bărbat să fie fericit, are nevoie de împlinire sexuală. Așa că dragelor, chestia aia cu pedepsitul sexual, durerea de cap, umilirea, nu va face altceva decât să-i aducă aminte bărbatului că sunt 7 femei la un bărbat, să nu spuneți că nu știți acum :).

3. Femeia are nevoie de conversații intime. Aha! Oare ce înseamnă asta?! Unul dintre cele mai frecvente reproșuri pe care femeia le face, este că nu mai vorbiți ca înainte. Sigur, dacă nu ar exista atâta lipsă de cunoaștere, femeile ar ști că bărbații nu au aceiași nevoie de conversație, că momentele în care el, bărbatul, a vorbit mai mult probabil a coincis cu momentul în care a vrut să descopere mai multe despre ea, femeia. După căsătorie, bărbații consideră că știu tot despre parteneră, de aici și surprizele.

4. Un bărbat are nevoie de relaxare. Da, asta înseamnă de cele mai multe ori să-l lași zăcând pe canapea cu telecomanda în mână. Well, dragelor, știu dar … e o nevoie a lor.

5. Încredere, sinceritate și deschidere, o nevoie fundamentală a femeie. Așa că mai ușor cu like-uri  pe pozele altor doamne și domnișoare, că s-ar putea să stricați ceva fără să realizați.

6. Căsătoria nu înseamnă să omori misterul. Nu înseamnă să fugi prin casă cu masca verde și fâșia de ceară de epilat. Nu înseamnă să îți descri în detaliu durerea premestruală și nici să duci o conversație despre clarul de lună tocmai de pe toaletă. Bărbații vor să aibă soții frumoase și atractive, bucătăria din spate le omoară mojo-ul.

7. Ea, femeia are nevoie de siguranță, confort și ocrotire. Și nu, nu înseamnă materialism. Fără acestea, femeia se transformă încet în scorpia nemulțumită și mereu pusă pe reproș. Ring a bell?

8. El, are nevoie de confort, liniște și admirație. Nu dezvolt doamnelor mai mult, pentru că este suficient să vă întrebați simplu: ce respect, admir la el. În funcție de răspuns, aveți și imaginea relației.

9. Ea are nevoie de un tată pentru copii. Tată desigur nu înseamnă cel care a fecundat, ci cel care se implică activ și responsabil zi de zi în creșterea și educarea copiilor.

Ei bine, dacă ai avut răbdare să citești până la capăt articolul ți-ai făcut o imagine cât de cât completă asupra ce înseamnă doi.

Este ușor? Este greu? Eu zic că e bine pe lângă rochia albă și condurii de prințesă, să ai mereu niște cizme de cauciuc :).

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen + 11 =