Avortonul, sinucigașul și bolnavul de Alzheimer

V-ați gândit vreodată să le dați nume eșecurilor voastre?

Parcă ”eșec” sună prea moale, ca o invitație să îl repeți. Și o viață de om uneori este ca un război, eșec după eșec și problemă după problemă fără rezolvări, așa ca un destin crud, nu? 🙂

De ce am propus nume atât de dure pentru ochi sensibili? Pentru că mie cu asta mi se pare că seamănă eșecurile, cu niște avortoni care nu au avut drept la viață, ca niște sinucigași care au renunțat și ca o uitare care îți șterge și ultima amintire despre tine ca om.

Eșecul este absența succesului, deși dacă ar fi să definim corect succesul probabil că ne-am da seama că este perceput diferit de la om la om.

De unde apar eșecurile? Din viața de zi cu zi, acea viață care lăsată liberă să guverneze după legi fără autenticitate, se joacă cu noi. Lipsa dorințelor de teama de a nu se realiza, le putem numi cu lejeritate ”avortoni”. La acest capitol avem două manifestări: dorințele ucise de noi și dorințele ucise de alții. Think about that! Nu cumva ai deja un cimitir plin?

Tot de la dorințe și teama de a trăi cu bucurie vine și fenomenul de ”sinucigaș”. Câți dintre noi nu am ucis cu bună știință un  vis doar pentru că la un moment dat ne-am simțit singuri și depășiți de situație. Câți dintre noi nu am ales varianta scurtă,de a pune capăt exact ca un sinucigaș care fără putere și singur decide să-și ia viața.

Și ultima categorie, cea mai frecventă este uitarea dorințelor. Exact ca bolnavul de Alzheimer, uităm tot ceea ce ne-a făcut să ”ardem” în trecut. Uităm să iubim, uităm să avem grijă de noi, ne uităm familiile, strămoșii. Uităm tot ceea ce suntem trezindu-ne într-o zi că nu mai recunoaștem nici ”strada vieții” pe care evoluăm.

Și când ne uităm cu compasiune firească la cei care într-adevăr trec prin momente de cumpănă, nu ar fi rău să ne uităm în oglindă și să ne întrebăm tranșant:

Câte vise sau dorințe am ucis înainte de a se naște?

Cât de des am renunțat la noi ca un sinucigaș?

În ce stadiu de uitare suntem?

Pentru că puțină introspecție nu strică:)

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 3 =