Eșec sau ignoranță?

Întotdeauna am urmărit fascinată lumea business-ului. Este ca un carusel colorat în care unii intră, alții ies ca dintr-o centrifugă și foarte puțini rămân în joc.

Și de mai bine de 20 de ani urmăresc fenomenul în România. Probabil că mulți din generația mea își aduc aminte cu amuzament vremurile în care tot românul era afacerist. Nu conta ce vindeai, conta să vinzi. Orice. De la toalete la vapoare pline de zahăr. Erau anii nebuniei gen ”totul se poate” și nimeni, dar nimeni din cei pe care i-am cunoscut eu pe atunci nu și-a pus măcar odată întrebarea: dar oare eu știu ce înseamnă aia a face afaceri?

A urmat perioada de stabilizare, adică au rămas cei care au săpat și altă nouă pătură socială se năștea. Cumva românul și-a dat seama că nu toată lumea poate fi ”patron”.  Altă perioadă, altă nebunie. Tot același rezultat.

Și ca să nu facem atâta istorie sărim în zilele noastre când suntem părtașii unor vremuri cu totul speciale.

Dar oare ce înseamnă  ”a face afaceri”? Să fie vorba doar de trocul îți dau-îmi plătești? O fi noroc? Șansă? Voia Domnului? Se naște o nouă generație de oameni de afaceri care poate mai întâi învață câteva principii și mai pe urmă se avântă în gura lupului?

Eu am să fac un pariu cu voi acum. Săptămâna viitoare luni, de la ora 19 lansez un proiect numit ”Școala antreprenorială” împreună un un experimentat trainer pe business administration. Pariu că deși zilnic cei care fac afaceri dau de greu și poate ar avea nevoie de informații, voi avea maxim 30 de oameni în sală? Și unde mai punem că este vorba de un curs oferit cadou tuturor celor care vor să învețe?

Și atunci cum să facem cu cei care dau greș, dar nici nu învață? Ne pare rău de ei sau? 🙂

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × five =