Despre pisicoterapie, uneori mai psihoterapie

Medicii au observat de multă vreme că în familiile în care există animale de companie, în special pisici, atmosfera este mai senină, bolile sunt mai rare, iar când apar, afecțiunile se vindecă mai repede. Se pare că prietenul cel  fără grai este capabil să dăruiască stăpânilor  săi ceea ce nu poate fi cumpărat cu toți banii din lume: dragoste și sănătate.

Iubitorii de pisici știu că favoriții lor mustăcioși simt când pe stăpân îl doare ceva. Pisica încearcă sa se culce pe locul dureros și, după un timp, durerea se potolește și omul se simte mai bine. Bioenergeticienii consideră ca pisicile au capacități extrasenzoriale foarte dezvoltate. Acest lucru le permite să vadă aura omului și la nevoie să o trateze. Înainte de toate, micuțele patrupede pot fi ajutoare de încredere ale neurologilor și psihoterapeuților. Ele reduc stările de neliniște, calmează, trezesc sentimente de încredere, de optimism. Și o fac total dezinteresat. Mai mult, în afară de influența “terapeutică generală”, pisicile își manifestă talentele și în alte domenii ale medicinei.

“Specializarea” principală a pisicilor  este sistemul cardiovascular. Pisicile sunt excelenți “cardiologi”, așa încât celor care suferă de hipertensiune, au trecut printr-un infarct sau accident cerebral li se recomandă să țină mai des în brațe o pisică. Conform observațiilor făcute de cercetători americani, în cazul persoanelor care au pisici riscul de a face un infarct scade cu 30-40%.

Metodele felino-terapiei erau cunoscute încă din Antichitate, iar astăzi au început să se aplice din nou, mai ales în convalescență și în recuperare. Specialiștii au mai observat că aceste animale ajută la reducerea mai rapidă a febrei în cazul persoanelor răcite sau gripate, calmează senzațiile dureroase și chiar întăresc oasele! Conform uneia dintre ipoteze, torsul ar fi sursa acțiunii terapeutice a pisicilor. S-a măsurat și frecvența pe care o are torsul pisicii – intre 25 si 50 Hz.

Influența bioenergetică a unei pisici este cu mult mai puternică decât cea a unui motan. Pisicile “fetițe” vindecă mai bine afecțiunile sistemului nervos și ale organelor interne, în vreme ce “băieții” sunt specialiști mai buni la capitolele artroză, spondiloză, osteopatii. Pisicile cu blană lungă sunt excelenți neurologi. Ele ajută în cazul depresiilor, reduc irascibilitatea, normalizează somnul. Cele cu blănița de lungime medie sunt buni cardiologi, iar pisicile cu blană scurta tratează mai bine afecțiunile stomacului, ficatului și rinichilor. Pisicile siameze, pe lângă faptul că sunt de mare ajutor în tratarea răcelilor, au un rol important și în profilaxia gripei. Simpla lor prezență în locuință anihilează microbii care pot genera boala.

Pisicile negre sunt capabile să absoarbă foarte multă energie negativă și de aceea, sunt de neînlocuit în curățenia energetică a locuințelor cu multă aparatură electrică. Una sau chiar două-trei asemenea pisicuțe pot să-i calmeze pe stăpânii exagerat de impulsivi și temperamentali. Ferindu-și stăpânul de excesul de energii negative, pisicile ajută la normalizarea circulației, a metabolismului și chiar la resorbția hematoamelor interne. În felul acesta ele previn infarctul, accidentele cerebrale, hipertensiunea, gastrita și osteopatiile.

Pisicile roșcate și cele bej nu pot absorbi la fel de multa energie negativă precum cele negre, în schimb ele ridică tonusul psihic al oamenilor lângă care trăiesc, prin emiterea de energie pozitivă. Pisicile albe sunt ajutoarele perfecte în cazul lipsei de energie. Pisicile cenușii și cele cenușiu-albăstrui  calmează foarte eficient stările de neliniște, de irascibilitate.

Totuși, nu exagerați folosindu-vă favoriții în scopuri terapeutice. Pisica a depistat singură locul dureros și s-a așezat să-l încălzească? Foarte bine! Numai să nu o țineți cu forța. Dacă ghemotocul de blană, care aparent dormea fără griji în brațele dvs, se ridică brusc și pleacă, înseamnă că pentru moment îi este suficientă energia dvs. negativă, cauzatoare de dureri. După ce se va odihni și își va reface forțele, mica vindecătoare se va întoarce singură pentru a continua tratamentul.

Și ca un amănunt picant: la mine în cabinet cel mai bun terapeut este Friday, cel mai prietenos motan, secondat de Fufette o cerșetoare de iubire și Tess, o prințesă a canapelei.

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12 − 2 =