De ce o să ai probleme cu copiii tăi

Dragi părinți,

Copiii voștri sunt acum la televizor sau pe calculator? Foarte bine, aveți un moment de liniște dar ar fi util să știți următoarele:

Vizionarea îndelungată a programelor TV, peste două ore pe zi,  mai ales de la o vârstă fragedă adică cam de când kinderul stă în picioare, îți va aduce neplăceri mai departe ca părinte. Dacă acest obicei este continuat și în adolescență, ba mai departe până spre maturitate, te asigur că are efecte dezastruoase asupra creierului.

Nu mă crezi, nu? Hai să îți enumăr cel puțin 8 efecte neplăcute cu care până la urmă te vei confrunta dacă nu iei măsuri de acum:

1. diminuarea atenției
2. memorie scurtă
3. scăderea dispoziției pentru lectură
4. epuizarea minții
5. afectarea gândirii logice
6. dificultate în a face fața responsabilitătilor școlare
7. intoxicarea subconștientului
8. incapacitatea de a rezolva probleme reale în viață

Dacă vizionarea se face intens în primi ani de viață când practic se dezvolta creierul, atunci această activitate poate cauza o atrofiere a unor funcții, de pildă atenția. Așa că nu te mire când mai târziu educatoarea se va plânge de copil că nu este atent.

Și nu vreau să te sperii doar te informez că problemele apărute în urma vizionării TV-ului peste măsură și fără controlul tău ca părinte poate cauza Sindromul LD, adică probleme de învățare sau probleme de atenție si hiperactivitate.

Recunoști ceva de aici? Dacă da, ia măsuri urgente!

DIMINUAREA  ATENȚIEI
Mulți dintre copii prezintă o dificultate în a asculta sau urmări cu atenție o expunere sau chiar o simplă discuție. Acest lucru se întâmplă pentru că la acești copii nu s-au dezvoltat suficient abilitățile auditive ce presupun distingerea sunetelor și analizarea mesajelor verbale. Cei mai afectați sunt cei care au o experiență constantă și lungă de urmărire a programelor TV sau a computerului. În două cuvinte ei, copii nu și-au antrenat suficient mintea ca să înțeleagă și să rețină, obișnuindu-se (atentie !!!!!) să IGNORE MESAJELE VORBITE.

MEMORIE DE SCURTĂ DURATĂ
Diminuarea atenției este cauzată și de memoria scurtă. Tinerii la care apare Sindromul LD nu pot reține în minte un interval de timp suficient de lung cuvinte sau fraze abia auzite, astfel încât să poată construi înțelesul mesajului care li se comunică. De aici se explică probabil și „perlele de Bac”.

SCĂDEREA DISPOZIȚIEI PENTRU A CITI O CARTE
Copiii și adolescenții generației TV nu pot înțelege, aminti și aplica ceea ce au citit. Televiziunea și jocurile pe calculator scad semnificativ dispoziția și capacitatea de a mai citi, mijloc important prin care copilul își poate dezvolta structural creierul. Evident derogare au cei care în viața lor nu și-au văzut părinții citind sau cumpărându-le vreo carte.

EPUIZAREA MINȚII
Imaginația tinerilor care se uita mult la TV sau se joaca prea mult pe calculator e foarte puțin creativă și săraca, mintea lor fiind prinsă în diferite scenarii și reverii, care îi surmenează.

AFECTAREA GÂNDIRII LOGICE
Pe perioada vizionării programelor TV activitatea emisferei stângi scade, ceea ce presupune repercusiuni negative asupra gândirii logice și analitice, raționamentului matematic sau știintific.
De aici și dificultatea de a face fața cerințelor școlare.
Afectarea dezvoltării emisferei stângi se răsfrânge și asupra limbajului, a construcțiilor sintactice, a gramaticii, și folosirii limbii în procesul de gândire. Încă din clasa a doua se observă aceste deficiențe, când sunt necesare abilități lingvistice de un nivel superior (realizarea de conexiuni, comunicare, organizarea și clasificarea ideilor etc.), care nu s-au dezvoltat din cauza vizionării excesive a minunatului televizor.

INTOXICAREA SUBCONȘTIENTULUI
Cercetările arată că televizorul este un instrument ideal pentru intoxicarea subconștientului. Chiar și noi adulții suntem victimele lui. Televizorul reușește să condiționeze anumite dorințe sau comportamente, să influențeze, din umbră mintea copilului, și mai târziu, a adultului care devine.

INCAPACITATEA DE A REZOLVA PROBLEME REALE
Copiii și tinerii generației TV nu mai au capacitatea de a rezolva probleme sau dispoziția de a o face deoarece întâmpină dificultăți în a procesa suficient de repede informația din cauza unei comunicări insuficient dezvoltate între cele două emisfere.

Dacă ai avut suficientă răbdare să citești și ai recunoscut niște semne îngrijorătoare, știi ce ai de făcut. Pregătește-te de o luptă de exorcizare a copilului din fața televizorului. Pregătește-te să îl vezi urlând după telecomanda și tăvălindu-se pe jos ca apucatul.
Fii un părinte ferm și dacă ai dificultăți, gândește-te că nu îți dorești o bătrânețe în care copilul devenit adult de 35 de ani să mai proptească canapeaua schimbând programe TV.

Acum că aveți informația, dragi părinți, folosiți-o cu înțelepciune și asumare.

 

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eight + one =