Mami, ce ai în cap?

Perioada celor 9 luni nu degeaba se numește o perioadă miraculoasă. Incepând de la transformările hormonale, la cele ale corpului, până la cele sociale, toate se întâmpla cu o ritmicitate demna de forța naturii.

Dar poate nimic nu este mai încercat în perioada celor 9 luni de sarcina decât însuși El, CREIERUL.
Dacă până în momentul concepției viitoarea mama se confruntă cu acea specifică perioadă frumos numită “’ceasul biologic”, odată cu instalarea sarcinii totul este dat peste cap de instalarea unui nou creier, CREIERUL MATERN.

Dar să începem cu începutul: Să zicem ca doamna X, femeie de cariera, ocupată cu 12 ore de munca se trezește într-o buna zi traversând parcul, cu o căldura nefirească în inima la vederea unui bebeluș. Ocupația și rutina muncii o ajuta sa uite repede sentimentul, dar el, perfid ca și un mic Cupidon, revine din nou. Si azi așa și maine tot așa, doamna X decide să își urmeze instinctul: decide să devină mamă.
Până aici totul cunoscut. Oameni bucuroși, viitori bunici entuziaști, viitoare mama emoționata și ușor confuză.

Incepe transformarea.

Maternitatea schimbă la propriu creierul femeii,o face din punct de vedere structural, funcțional și de cele mai multe ori, ireversibil.
Intr-un scurt interval de numai două săptămâni după ce ovulul a fost fecundat, încep transformările hormonale. Nivelul de progesteron creste, conexiunile cerebrale slăbesc și se instalează starea de somnolență și lipsa de dinamism. In aceasta perioada, viitoarea mama începe sa se concentreze mai atent pe nevoile de hrana, apa si odihna. Lipsa de odihna, stresul, aportul de hrana și apa corespunzătoare încep sa modifice starea fătului. Deși cantitatea de progesteron, hormonul numit si valiumul creierului se amplifica de 10 pana la 100% peste limita normal in timpul primelor doua sau patru luni de sarcina, viitoarea mama trebuie să aiba in vedere toti factorii de stres prelungit la care este supusă.

In societatea în care trăim, femeilor nu le mai revine doar responsabilitatea nașterii copiilor, ci și a susținerii financiare, aceasta ducând la cel mai lăuntric și profund conflict pe care o mama poate să îl aibă. Este copilul afectat de acest conflict? Poate mama să îl evite? Toate sunt intrebări la care din fericire există răspunsuri.
Transformarea specifica în perioada sarcinii a creierului femeii este inițiata încă din momentul concepției și schimba radical felul în care femeia simte și acționează
Ca și curiozitate, de la vârsta de șase luni de sarcina pana la sfârșitul ei au un efect de reducere al creierului ca mărime. Acest fapt concret duce la reorganizarea vieții sociale și nu numai.

Din fericire, creierul matern nu mai este o enigmă. Studiile și cercetările vin în permanență cu informații noi menite să ofere răspunsuri pentru toate manifestările femeii în timpul sarcinii.

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8 + eighteen =