Angajator sub lupă!

Dacă dăm o simplă căutare pe google o sa găsim milioane de sfaturi cum să te comporți la angajare, ce să scrii sau ce să nu scrii în scrisoarea de intenție, cum să stai pe scaun, cu ce să te îmbraci, cu ce nu, cum să râzi, ce să întrebi, cum să nu răspunzi, ce să ascunzi, ce ton să ai.

Până aici totul minunat. Cred că după o lectură asumată de astfel de sfaturi poți deveni liniștit un 007 autentic.

Stim cum stau treburile cu angajații. Unii disperați, alții visători, carieriști, naivi, onești sau pur și simplu în căutarea unui vis, zilnic mii de oameni își depun CV-urile și trimit scrisori de intentțe.

Minunat, nu? La atâta entuziasm parcă și economia ar trebui să duduie și totuși….

Dar haideți să ne întoarcem putin și să privim și invers lucrurile. Dacă angajații sunt atât de sfătuiți, cum rămâne cu ANGAJATORII? Ei știu ce au de făcut?

Mi-am propus să fac un test. Am căutat pe google, sfaturi pentru angajatori, prima pagina, trei articole. Primul articol se referă la legislație. Al doilea la legislația europeană. Si încă unul din Dilema Veche scris cu haz.

Toate astea spun ceva, nu?

Piața muncii este ca și marketingul, se creează nevoia și în funcție de asta se găsesc mijloacele. Dar are piața românească nevoie de profesioniști? Oameni cu verticalitate, oameni care își cunosc valoarea si care știu că a presta o muncă nu înseamnă a semna un contract de sclav?

Dar să revenim la ANGAJATORI și la câteva reguli la care este bine să se gândească fiecare om care decide să angajeze.

  1. De ce am nevoie

    Esențiala întrebare. Nu-i așa că vi s-a întâmplat în viața voastră de angajați să nu știți ce aveți de făcut și să fiți aruncat de colo colo, să vă găsiți locul?

Această întrebare ”De ce am nevoie” este la fel de esențială ca și cea legată de sinele omului ”Cine sunt eu”.
Este foarte important pentru un angajator să facă diferența dintre angajat și sclav. Intre potențial și nesimțire. Intre motivație și capacitatea de a motiva.
Dacă răspunsul la întrebarea ”De ce am nevoie” este ”Un om cu care împreună să aduc prosperitate în companie” sunteți pe drumul cel bun.

  1. Cine selectează

Vă bazați pe fata de la HR? Cea pe care nu o lăsați să facă nici un program de instruire sau training? Cea care știe că este la fel de inutilă ca și colega de la PR sau Marketing?
Tin minte o poveste simpatică a unui amic de al meu absolvent Harvard, care după o discuție cu o domnișoara draguță de la o importantă companie de recrutare a fost întrebat dacă știe limba englează…
Selectați CV-urile singuri. Trebuie să vă faceți timp pentru a investi în viitorul companiei. După care explicați clar ce calități doriți de la viitorul angajat. Nu vă uitați atât de mult la diplome, fiți mai atenți la oameni.

  1. Cum vă prezentați la interviu

Intre angajat și angajator trebuie să se formeze o echipă. In timp ce angajatorul angajează și angajatul ”angajează” viitorul loc de muncă.
V-ați gândit cât de inutile sunt articolele din ziare în care sunteți lăudat dacă la un interviu de angajare nu arătați decât infatuare, agresivitate și neprofesionalism?
Orice potențial angajat isteț își face temele cum trebuie. Se interesează de companie, de liderii ei. Este bine să regăsească aceleași calități și în timpul interviului de angajare.

  1. Răspundeți la întrebări

Da, viitorul angajat are dreptul să știe ce pachet salarial are. Nu-i răspundeți ”cât vrei tu” sau ”tu la ce te-ai gândit”. Un angajator profesionist știe să își prezinte corect oferta pentru a găsi cei mai buni angajați. Atenție pachet salarial nu înseamnă salariu, mașină sau bonuri de masă doar. Poate însemna asigurare medicala, studii plătite, posibilitatea de a lucra de acasă o săptămână pe lună sau alte beneficii pe care compania le oferă extra.
Fiți atenți la întrebările viitorului angajat. Se spune că o întrebare inteligentă valorează cât zece răspunsuri proaste.
Vreți un „yes man” sau vreți un om pe care să vă puteți baza?
Totodată, este important să spuneți clar ce așteptați de la viitorul angajat și nu uitați că pentru a avea motivație și eficiență în companie, trebuie să fiți Dumneavoastră un exemplu.

  1. Păstrați-vă imaginea

După o campanie de selectare, marea majoritate a angajatorilor ies cu imaginea șifonată.
Este imperios necesar ca fiecare om care a trimis un CV sau scrisoare de intenție să primească un răspuns.

Totodata este extrem de important ca toți cei vizați să știe cât durează perioada de selecție și în acest timp să primească răspunsul.
In cazul răspunsurilor negative, încercați să le oferiți sub formă de comunicare asertivă. Spuneți ce nu v-a plăcut, astfel încât cel refuzat să știe ce are de îmbunătățit. Poate părea o inutilitate, dar pentru imagine este bine venită.
Asigurați-vă că cel care recrutează știe ce face. Marea majoritate a celor care recrutează nu răspund la telefon și nu oferă suficiente explicații celor care sunt interesați de locul de munca.

Nu fiți arogant. Angajați un om, nu un sclav. O companie în care domnește starea de teamă sau confuzie este mai devreme sau mai târziu condamnată la eșec.
Vreți o echipă puternică sau una care se clatină la prima problemă?

O companie puternică este formată din oameni puternici care știu care le este valoarea. Motivația vine din succes și nu din teroare. Dinamica organizației arată clar că în orice tip de companie la un moment dat se întâmplă o perioadă tulbure. Cu oameni slabi, temători și demotivați nu veți trece de ea.

Succesul înseamnă oameni, gândiți-vă la asta.

 

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × three =