Cuvinte pe care le iubesc: azi, cuvântul ”gratuit”

Demult bănuiam eu Dex-ul că este sec, părerea mea desigur. Cumva, am simțit întotdeauna că sensul dat de Dex unor cuvinte – puține, dar esențiale nouă, tuturor – are un rol mai mult negativ decât explicativ. Cineva îmi spunea zilele trecute că găsise cel puțin o explicație simpatică la cuvântul hoț (adică un om care fură), care în Dex este explicat: HOT ~i m. 1) Persoana care fura. 2) și adjectival fam. ființă șireată și poznașă; viclean; șiret; șmecher. /Orig. nec.

Pentru mine, ca femeie simțitoare și ca specialist în comunicare și metalimbaj, este simplu, mă duc întotdeauna la etimologia cuvântului și știu că de acolo începe totul. Desigur, trebuie să luăm în considerare conotațiile și denotațiile, dar de cele mai multe ori, conotațiile sunt efectul clar al mentalului colectiv.

Cuvinte ca iubire, prietenie, ajutor și, cazul de azi, gratuit, ar trebui să aibă cu totul alta denotație decât cea pe care o folosim de obicei. Si aici mă întorc iarăși la etimologie și la înțelesul crud și primar al fiecărui cuvânt care a fost rostit pentru prima dată.

Cuvântul creează, cuvântul poartă în el o energie fabuloasă care, prost gestionată, poate provoca multă suferință.
Când rostești cuvântul ”iubesc”, inima vibrează, zâmbetul se așterne, spiritul se bucură. Toată ființa se relaxează și, din punct de vedere fiziologic, corpul se umple de endorfină.
La auzul cuvântului ”urăsc”, reacția este inversă, inima începe să bată mai tare, mușchii feței se crispează, spiritul devine agitat și, fiziologic, secretăm adrenalină.

Dar să ne întoarcem la cuvântul ”gratuit”. Etimologic, este un termen latin, cu rădăcini în ”gratuitus”, adică fără plată, ”gratus”= plăcut, agreabil; ”gratia” = favoare.

Interesant este faptul ca până în 1690 cuvântul ”gratuit” nu este înregistrat cu sensul de ”nedorit, nepotrivit, fără însemnatate”.

Pentru foarte mulți dintre noi, la auzul cuvântului ”gratuit” se declanșează automat percepția: lipsit de însemnătate, fără valoare sau degeaba. Dacă nu mă credeți, faceți un test (eu l-am făcut), o să vedeți că oamenii devin ușor sceptici dacă le oferiți ceva gratuit.

Ca și curiozitate, ar merita să facem un periplu prin istorie și diferite țări și să vedem cum un simplu cuvânt poate avea sensuri atât de diferite.

In concluzie, pentru că topicul de azi este subiect de doctorat, cuvântul ”gratuit” poate fi liniștit folosit cu sensul de a oferi ceva plăcut, dezinteresat și cu valoare :). Sunt departe de a fi filolog și a tine teorii lingvistice, eu cred doar că trebuie să fim foarte atenți la cuvinte și la contextul în care le folosim.

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 × 4 =