Despre ce știm și ce nu vrem să știm

Astăzi despre management și viață, pentru că este doar începutul săptămânii și mai putem schimba ceva, puțin până la mult așteptata mini-vacanță.

Încotro, viața profesională, asta este întrebarea la care ar merita să zăbovim puțin. Trăind din plin în senzații superficiale, cele 24 de ore sunt pentru mulți dintre oameni insuficiente să își facă o autoevaluare corectă. Școala nu te învață multe în acest sens și teancurile de diplome nu se justifică decât în momentul în care, prin ele îți mai aduci și aportul societății. Și mai pe urmă te trezești într-o societate care pe la 40 de ani te consideră expirat și îți mai oferă locuri de muncă ca și portar sau bonă. În toată societatea vedem cum angajații se plâng de angajatori și invers.

 Nu prea este roză situația și o cauză există cunoașterea a regulilor de bună creștere. Acel cod al bunelor maniere care trebuie să fie la baza oricărei acțiuni care implică oameni chiar și când ne gândim la etica în muncă.
Codul bunelor maniere este o excelentă carte de management și resurse umane. Stăpânind bine manierele, înțelegi că fără a arăta respect și empatie celor din jur, a te numi șef se numește un fel de sclavie albă și pe termen lung, rezultatul va fi cu minus fără doar și poate. Din nefericire în ciuda multor cursuri, training-uri și acțiuni CSR, se pierde esențialul: nu este rușine să nu știi, este însă de neiertat să știi și să nu aplici. Autosuficiența ne împinge deseori să ne ținem strâns de un statut care însă nu ne conferă acceptul și respectul celor din jur. Încă se aplică conceptul greșit că munca este un fel de rău necesar. Vocația însă este altceva, este motorul succesului, asta ar trebui să o știe orice manager sau proprietar de afacere. O echipă de oameni care lucrează din vocație și motivați, au rezultate mai bune față de cei care lucrează pentru recompense financiare sau teama de a nu își pierde locul de muncă. Nimic nou sub soare și totuși, situația în care ne aflăm cu toții demonstrează că nu ne aflam pe drumul cel bun.

După cum nimic nou sub soare, nu avem manageri care să ne conducă țara. Este vorba tot de management dar de data asta, mult mai mulți oameni sunt în pericol din cauza deciziilor prost luate. Așa cum vrem să fim siguri când ne încredințăm viața în mâna unui medic, cu aceiași seriozitate ar trebui să privim și alegerile pe care le facem în privința celor care până la urma ne decid viața. Indiferent cât de straniu pare pentru mulți, sănătatea unei națiuni și prosperitatea ei, ține tot de același cod al bunei maniere și al bunului simț. Toleranța față de nedreptate este rezultatul unei lipse de valori și valorile noastre a tuturor de multe ori par împrumutate și nu asumate.

Pentru un nou început sănătos nu trebuie să facem minuni. Trebuie doar să ne asumăm că știm – că nu știm. Nu știm să spunem nu, nu știm să facem bine pentru alții, nu știm să fim generoși, nu știm să fim cinstiți, nu știm să spunem adevărul, nu știm să recunoaștem, nu știm să ajutăm, nu știm să alegem, nu știm să ne asumăm, nu știm să trăim, nu știm să fim fericiți, nu sțim să oferim fericire, nu știm să învățăm, nu știm să progresăm… Lista poate continua la nesfârșit, fiecare dintre noi adăugând sincer ceva ce nu știe să facă dar pretinde că știe.

Pentru că ce altceva este managementul decât arta de a trăi frumos?

About the author: Adriana Petrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 − fifteen =